Srpski književni glasnik

454 Српски Књижевни Гласник.

да попушта; у нашем случају то би био српски део народа, у првом реду Србијанци, који, пошто нису живели у трајном контакту са Хрватима, не познају личних задевица и на знају за старе партијско-племенске антагонизме; и ја лично видим у томе велику улогу Србије, која за нашу заједничку будућност не би била мања од њених жртава за народно ослобођење. Ради свега тога треба одбацити све лажне крилатице: „ако си за ово, онда си за државу; ако ниси, онда си дефетиста, црно-жути“ ит. д.; треба престати идентификовати режим са државом, треба допустити да може волети ову земљу и онај који има мало друкчије мишљење како да се она уреди, треба унети у међусобне разговоре и преговоре много више. такта и љубави, треба се упознавати у сваком погледу, да би се лакше разумели; треба водити рачуна о осетљивости. појединих делова народа, клонити се једаред свих привилегисаних ставова, били они основани на вери или племену, треба престати потцењивати и прецењивати, и треба престати да се наизменично дражи.

Нарочиту улогу видим у свему овоме код наше штампе једног и другог дела народа, јер је ова у великој мери крива за много зло, и јер се огрешила о скоро све горе наведено. Штампа води јавно мишљење; она, ако хоће, може и да поправи што је покварила.

Ми, омладина, са симпатијом посматрамо сваку појаву код наших политичких странака која иде за тим да'се овом несносном стању стане на пут. И ако без одвише вере у наше данашње политичке прваке, далеко смо од тога да некима барем добру вољу не признамо у њиховом труду да државни брод, који плови тешким струјама, сврате у мирније воде.

Ценимо свако настојање, само да и мало води нашем заједничком циљу. С истих разлога поздрављамо искрено и ову анкету, у нади да ће и она унети нешто светла у овај проблем што нас све тишти.

А сада да свршим: искрено буди речено, бољу и праву будућност ове земље — и најтачнији одговор на ваше питање видим само у Југословенству, које укључује у себи све добро српско, хрватско и' словеначко, изједначује их и садржи једнакост, братство и слободу за све.

Наше старије генерације, које су свој део допринеле колико су могле, и којима је тешко прилагодити се новим при-