Srpski književni glasnik

530 Српски Књижевни Гласник. воље да се то питање ријеши. Данашњи властодршци врло добро знаду какав би имао бити устав и како би имала бити држава уређена да буду сви Несрби задовољни, но они тврде да би то значило расуло државе, и зато неће то учинити. Они тврде да једино Срби могу ту државу држати на окупу, и то милом или силом, јер сви Несрби су сепаратисти, које треба асимилирати, јер ће тек онда постати добри грађани. Данашњи властодршци су свијесни и увјерени хегемонисти и држе то најбољом државном политиком. Децентралисте држе управо обратно, да ће централизам уништити државу. Да ли је онда могућ компромис“ Није већ зато јер централисте неће у опће никакав компромис: они неће попустити, па ни преговарати. Ту не користи онда ни анкета, ни савјети ни мнијења. јер је то питање снаге између данашњег режима и опозиције. Српски Књижевни Гласник хтио би одговор у 500 ријечи. На његово питање има 'већ разних одговора који се састоје само из једне реченице или једне ријечи. На пр., у Београду су већ одговорили овако: Ампутација. У Загребу: Конфедерација. У Сплиту: Југославија. У Љубљани: Аутономија. У Сарајеву: Велика Србија. У Европи: Балкан, а ми одговарамо: „Нови избори“.

Загреб. УРЕДНИШТВО ОБЗОРА, (број од 8 фебруара).

Данашњи српско-хрватски спор чисте је политичке природе, није према томе дубок, али је врло погибељан, јер у политичкој страсти не знају људи краја ни граница.

Зато је упутније то питање расмотрити с његове политичке стране, него водити о њему академске расправе с гледишта научнога и културнога.

Несумњиво је да смо ми ентографски и културно један народ. Имамо један језик, живимо помијешано на једном територију те имамо једнаке кондиције економског развоја, па имамо према тому и једну културу. Главни елементи те наше једнаке културе јесу језик, народне пјесме и обичаји, ти најпрегнантнији изражаји наше народне душе. Наш народ у сваком крају наше сад простране отаџбине једнако говори, једнако се носи, једнако се храни, једнаке обичаје и погрешке имаде, па смо зато ми без сумње један народ с једном народном културом.