Srpski književni glasnik

Анкета о Српско-Хрватским Односима. 531 Оно, што нас је до сада дијелило и што нас данас највише дијели, то је политика — политичке тежње и политички погледи. Како је та политичка подвојеност настала, да ли због разлике вјере и имена, или због хисторијског развоја, питање je O KOM се може без краја расправљати, али факат је, да смо до уједињења били два политички раздијељена народа, па су нам и тежње политичке биле, и ако не баш дивергентне, али одвојене. Ми смо Хрвати тежили за слободном и проширеном хрватском краљевином, а Срби за Великом Србијом. За вријеме рата међутим догодио се међу нама Хрватима један велики унутрашњи. преврат. Под утјецајем рада хрватске и српске уједињене напредне омладине из година деведесетих, те под утјецајем великих ратних догађаја и обрта, ми смо Хрвати напустили мисао своје засебне хрватске државе, те усвојивши мисао народнога јединства прихватили смо и мисао државног, политичког јединства са Србима. Хисторијског дана 29 октобра 1918 прогласио је хрватски сабор у Загребу једногласним закључком, за који су гласовали без приговора и Радићевци и Старчевићанци, стару нашу краљевину Хрватску слободном и неовисном државом те одма закључио, да се та наша слободна и неовисна држава имаде ујединити са Краљевином Србијом и осталим крајевима нашега народа у једну нашу народну државу. Ово је једна велеважна чињеница, коју Срби, нарочито Србијанци, никада нису умели довољно да оцијене.

Након слома Аустро-Угарске монархије ми смо Хрвати имали и могућност и право да створимо самосталну своју државу, но ми смо се одрекли те самосталне своје државе у увјерењу да ће нам будућност пуно боље бити осигурана у заједничкој држави са Србима, с којима смо један народ. Зато смо понудили Краљевини Србији уједињење у једну државу под јединим условом, да се о уређењу те државе споразумијемо као два равноправна фактора уз искључење сваког мајоризирања и физичког насиља.

Краљевина Србија прихватила је понуду и постављени услов те је уједињење проведено, али није одржан са стране Србије и прихваћени услов да се наша нова држава имаде споразумно с Хрватима уредити. Након уједињења запао је Србију задатак, да она нашу нову државу управља и води у духу равноправности према свим дијеловима нашега народа,

34%