Srpski književni glasnik

ПОЗОРИШНИ ПРЕГЛЕД.

ИСПИТНА ПРЕДСТАВА ГЛУМАЧКЕ ШКОЛЕ.

Први течај Глумачке Школе у Београду, који је почео октобра 1921, завршен је испитном представом у сали Мањежа, 15 јуна 1922, на Видов-дан. Од осам приправника колико је свега у октобру примљено у листу редовних ученика, кроз овај први течај ревносно је радило и на испит изишло њих седам, од којих су две девојке (Гњатићева и Дугалићева) и пет младића (Михаиловић, Милошевић, Милосављевић, Кујачић и Ајвас).

Иза дугог низа година ово је први покушај с Глумачком Школом за који се може рећи да је несумњиво успео, и истрајним систематским радом установе, која је у пркос свима невољама утврдила своје право живота, и успехом ученика који су ободрили наде на глумачки подмладак.

Критички ценити рад школе по овој испитној представи, није лако. Пре свега није сразмерно нити је у духу програма школе да се први течај заврши потпуном представом пред публиком, у којој ће ученици у костиму и под маском изводити најтеже сцене из Шекспира: монолог из Ромеа и Јулије (Јулијина сцена с напитком — Г-ца Дугалићева), говор Антонијев из Јулија Цезара (Г. Милосављевић), монолог и сцена из Хамлеша („Бити или не бити“... Г. Милошевић и Г-ца Гњатићева), и целог Молијеровог Тврдицу. И по наставном плану за ову прву годину, управа школе то није била ни пројектовала. Али су особени разлози, који немају никакве везе с наставом, нагонили ову промену. Већ неколико месеца, Глумачка Школа (исто као и Балетска), издржаване су с највећим напорима: малом државном помоћу, приватним прилозима и приходима од представа балета. Читави курсеви укинути су, и настава сведена 'на само два наставника: за глуму (Г. Исајловић) и српски језик с књижевношћу (Г. Милан Богдановић). Да обрати на себе пажњу у широј публици и јавности, и обезбеди свој опстанак, Глумачка Школа напрегла се да преко програма, већ у првој години, једном редовном представом покаже свој озбиљан рад.

Испитна представа то је несумњиво показала. Од оног што прва година рада у Глумачкој Школи има да покаже, неколике ствари су ту: пробуђење и обрада темперамената,