Srpski književni glasnik

546 · Српски Књижевни Гласник.

цуској 1.795,000.000 франака [Румунија 1.181,000.000, Чешка 574,000.000]. На исти дан Италија дугује 21.245,000.000 лира; Француска дугује 5.758,000.000 долара; Енглеска 1.020,647.000

фунти стерлинга. ИНОСТРАНИ.

УНУТРАШЊА ПОЛИТИКА. — НАЧЕЛНИ ПРЕТРЕС БУЏЕТА: ГОВОР Т. ТРУМБИЋА.

Г. Трумбић ретко долази у Скупштину, још ређе узима реч у њој; али његови говори, израђеног облика и ношени беседничким дахом, и ако иза њега не стоји ниједна парламентарна група, изазивају пажњу и у Парламенту и у јавном мишљењу баш због личног ауторитета који он има. То је знак снаге, али, — у политици, — у исто време и знак слабости. — Последњи говор Г. Трумбића, у начелној дебати о буџету, дочекан је, у колико се односи на. хрватско питање, на српској страни са оградом и одбијањем, чак и у редовима у којима је опозиција Г. Трумбића против садашњег политичког курса не само примљена него и поздрављена.

Говор Г. Трумбића садржи два дела: критику радикалнодемократског коалиционог режима и разматрања о српскохрватским односима.

Кришика режима. — Не улазећи у анализу политичких установа и прилика, Г. Трумбић се задржава на општим закључцима. Ти закључци познати су већ из говора осталих опозиционих говорника. Код Г. Трумбића, међутим, у томе обиму и са том оштрином тона, они представљају један корак даље у развитку којим је пошао од Видовданског устава. Г. Трумбић закључује следеће. Радикално-демократски коалициони режим не оснива се на народном поверењу. Шта више, режим, у ствари, нема за себе ни поверење Народне Скупштине. Парламентаризам код нас покрива диктатуру неколицине, са којом у цивилизованом свету има сличности, и TO „као јаје с јајетом“, једино руски бољшевички режим. Та диктатура одржава се: насиљем — одузимањем у корист Законодавног Одбора законодаених функција од. Народне Скупштине, противуставним покиштајем комунистичких посланичких мандата; и корупцијом — тако су добијени и последњи гласови потребни за изгласање Видовданског Устава. Режиму недостаје правна основа, јер у њему влада потпуна правна несигурност. Режим нема морала, јер је корупција, спуштајући се одозго на ниже, захватила читав државни организам.

О српско-хрвашским односима. — Не само сређивање наше државе него и њен опстанак зависе од правилног решења хрватског питања. Хрватско питање, то је питање оп-