Srpski književni glasnik

TT А ИМ

Белешке. 555

преко несумњиво стечених лаворика, које је благодарни народ већ положио на гроб свога заслужнога сина, не трпају и оне које могу изазвати озбиљну дискусију и нагнати друге, од Г. Павловића компетентније људе, а доцније и саму историју, да их са фактима у руци претресу, и том приликом поремете божански мир у коме би овај наш велики војник требао да борави свој вечити сан. У осталом, бесмртном Мишићу не требају такве услуге обичних смртних људи. М. Д. JI.

„Насеља и порекло становништва“. — Изашла је једанаеста књига овога зборника, који издаје Академија Наука под уредништвом Г. Јована Цвијића са овим садржајем: Андрија Јовићевић, Шрногорско Приморје и Крајина и Д-р Никола Звонимир Бјеловучић, Лолуосшрво Гаш (Пељешац). Прва је богата грађом о сеобама и насељавању црногорских племена, Малисора и Миридита од Бара до Скадра и од Скадарског Језера до мора. Г. Јовићевић је стари сарадник ове публикације и постао је већ врло добар мајстор свога посла. А нов је Г. Д-р Бјеловучић, који нам је у овом раду открио новина о насељавању и о старинама на Стонском Гату; особито су успеле фотографије које су додане његовом раду. Поред ове изашла је и дванаеста књига /ИМТасеља, која је много мања од претходне и у њој је само рад Г. Цвијића: ЖМешоносшазичка крешања, њихови узроци и последице. У њој је Г. Цвијић дао синтезу и своју концепцију о сеобама балканских народа, од турске инвазије до најновијих времена. Изгледа да је тежиште рада у трећој глави, која говори о последицама миграција. Врло су интересантни разноврсни етнички и етнобиолошки процеси, о којима расправља, и којима се ове студије јако ориентишу у социолошком – правцу. Додане су таблице о пореклу становништва у најкарактеристичнијим крајевима од Сарајева до Мораве и карта у бојама, на којој је представљено порекло становништва северне Србије. A D.

„Босна и Херцеговина“. — Сарајевска секција Удружења Југословенских инжињера и архитекта издала је у укусном издању на финој хартији, са великим бројем слика, књигу под горњим насловом. Књига је подељена у три дела: географско-историјски преглед, туристику и балнеологију, и привреду и технику, који садрже обилна обавештења о историји, климатским приликама, бањама, просвети, привреди, рударству, саобраћају, и т. д. и т. д. Чланци су сви из пера нарочитих стручњака. И по изради и по обради књига заслу-

жује сваку пажњу. А. В.