Srpski književni glasnik

M

Кочијаш. 577 боле се од нечега у трбуху, као и све жене, и оде за три дана, што на крају крајева није било баш тако жалосно, јер вам је она била створење коме је страшно било досадно.

У Лодрела, који није имао ни за драм памети, срца је било. Беше врло упцвељен. Сахрани жену, и само једно мишљаше: да оде из Лианкура. Држао је, као и сваки, да ће срећнији бити у неком другом месту него што је ту где се налазио. Није био стекао пријатеља у Руану, као што их није имао ни у Елбефу. Али је зато знао да ради свакојаке ситне послове који се у вароши не врше. Беше то, тако, убого живинче које је замишљало да има некакав циљ зато што га ветар гура у леђа. Помишљао је да се врати у околину Боск-Рожеа. Једнога јутра покупи алат и своје марјаше и остави Лианкур не рекавши никоме до виђења. То је разумљиво, јер га нису волели и није имао друштва; али то није баш за препоруку, како ја мислим.

Читав Лианкур учини „уф“ као да му се планина свали са срца. У ствари, по среди је био само један човечуљак без значаја, али ту се ништа није могло, и кад један читав крај омрзне некога човека, узалуд ћете објашњавати.

Лодрел стиже полако у Руан. Одатле се попе на висораван, и једнога јутра људи из Боск-Рожеа видеше га како се стовари на сеоску калдрму. Попи шољу јабуковаче у крчми и каза се тако поуздано као кад би рекао: „Ја сам Кристоф Колумб, враћам се из Америке“.

Ја сигурно мислим да у целоме Боск-Рожеу није било ни три куће где се још сећало Лодрела. Пријатељ наш убрзо увиде да родни крај не мора баш увек да буде онај где се човек родио. И он, Лодрел, је био један од тих створења која немају правога роднога краја. Осим тога његов мозак је био несигуран, и није разазнавао људе који би га могли познати.

Вукао се неколико дана овамо онамо, и најзад се настанио у Бервилу да и ту занати као што је чинио и у Лианкуру. Код нас су га звали „удовац“, због његове несреће. Чак није могао да има ни један сталан надимак. Тамо су га звали Тупен, овде удовац; могли су га звати на двадесет разних начина, а он није био у стању да их стално задржи.