Srpski književni glasnik

606 Српски Књижевни Гласник.

бољшевизма погодивши најтеже Италију, као најслабију од. Великих Савезника, изазвала је генерално, до врхунца развијано, незадовољство Италијана, које се манифестовало у свакојаким политичким лутањима и пробама да се земља извуче: из те — ничим заслужене — тако неповољне ситуације у сваком погледу. Ако смо ми трпели и трпимо због тих још несвршених опита, то не значи да морамо остати и даље затворени, као вечите жртве, у кули од слонове кости, чекајући само, као што смо до сада у историји наших националних питања чекали, да својом рођеном, драгоценом силом решавамо питања која се даду решити умом, повољно по нас а, у исти мах, да то буде и једина правилна солуција за ситуацију у Италији.

Како ми можемо економско-финансијски дати Италији све оно што јој најхитније и најбитније данас треба, што јој, други не могу тако повољно или апсолутно не могу дати, а да себи ништа не штетимог Буџет Италије — а и наш биће знатно олакшан кад престане хронична бојазан од компликација са нама, и, према томе, кад се буде могло одустати од политике „епсегсјетеп“-а око нас, што изазива толико разних трошкова.

Индустријска и пољопривредна криза Италије биће једино од нас знатно залечена, ако наш извоз буде више упућен њој — а то је врло остварљиво и биће корисно по нас у сваком погледу — и увоз многих њених индустријских производа повећан код нас, што није а рпот немогуће. Наиме, курс нашег новца — главну сметњу увозу — подићи ћемо баш Италија и ми горе наведеним новим политичким односима сарадње на свима пољима, и моћи ћемо, корисно по нас, индиректно допринети санирању оних италијанских индустрија које нама нису конкурентне, а због чијих недаћа највише данас Италија трпи. Наравно да при том раду морамо одустати од везаности наше трговинске политике за извесне традиције наше спољне политике, и, као Чеси, бити опортунисти, те водити чисто нашу политику а не овог или оног савезника. Ми смо и географски и економски упућени да највише тргујемо с Италијом, и уређивање наших политичких односа у смислу идеја овог чланка омогућиће извођење тог природног закона. Како ће се производња наших сировина повећати и саобраћај поправити услед консолидовања нашег