Srpski književni glasnik

Италија и Ми. 607

унутарњег и спољњег положаја, бићемо у стању лиферовати. суседној нам великој сили те производе у знатној количини, у којима она баш највише оскудева.

Ми можемо такође највише допринети другом, основном. данашњем проблему Италије, пласирању њене емиграције,. којој су већ више од годину дана затворени досадашњи путеви. Империализам Италије је у многом последица рђавих решавања питања њене емиграције, коју ми можемо делимично. примити у дубокој унутрашњости наше простране а недовољно насељене земље, тим пре што се ти исељеници не. баве политиком, жељни су само рада и хлеба, а вредни су и поштени радници. Та невоља је тако велика и „горућа“ у Италији, да се сада шаљу њени исељеници чак у бољшевичку Русију. Јасно је да смо ми у положају да предузмемо све. предохране против сваког њиховог штетног утицаја у нашој: земљи; примивши их учинили бисмо велику услугу Италији, а себи пружили солидне, безопасне радне снаге. Досадање искуство других европских земаља са примањем тих исељеника показало је да они нису ни у колико штетни по државу у којој раде.

Културне везе, које данас готово и не постоје, неговане у корист оба народа, допринеће да међусобне заблуде и рђава познавања престану, те да се не догађа више оно због чега. се ми жалимо на Италију у погледу нашег живља под њеном управом.

Све ово претпоставља један дуг, интенсиван и предан. рад правих родољуба широких погледа обеју страна, да би се прецизирали сви технички услови за отклањање постојећих спорова и истовремено спремило расположења духова код јавних радника оба народа за омогућавање оваквог упозна-. вања обостраних стварних интереса. Данас је у Италији веома раширена жеља да се дође до споразума са нама, и, ако су сада услови који нам се постављају често неприхватљиви, то је поглавито зато што се апсолутно недовољно познаје оправданост наших жеља, нити се правилно цени наша ситуација.. На нама је да та обавештења дамо, а то се може постићи само слободном и просвећеном дискусијом. Фашизам и национализам били су Италији једно „нужно зло“, и биће канализовани на акцију у корист правих интереса италијанског, у основи, једног од најмирољубивијих народа, те ће заштита.