Srpski književni glasnik

Политички Преглед. 547

увијек хладна и неприступачна ширим слојевима. Та осјећајност и лакоћа његовог јаснога израза којом распреда и најзамршеније мисли, дају свим његовим дјелима ону особиту привлачљивост и велику популарност што је уживају у свјетској јавности. Поред Макијавелиа и Манцониа, Фереро спада у најјаче наимаре италијанске прозе, која је почела са Франческом д' Асизи, Дантеом и Бокачом. Попут једнако ученог и такођер великог Латина, Анатола Франса, Гуљелмо Фереро знаде да спаја израз и садржај у оно савршено јединство облика, којим се одликују најљепша дјела хеленске и римске књижевности.

АРСЕН ВЕНЦЕЛИДЕС.

ПОЛИТИЧКИ ПРЕГЛЕД.

СПОЉНА ПОЛИТИКА. — НОВА ВЛАДА У ИТАЛИЈИ.

У Италији се догодила једна велика унутрашња промена. У тренутку кад је цео свет мислио да ће Фактина влада добити од краља мандат да употреби силу противу мобилисаних фашиста, италијански краљ је поверио састав нове владе Мусолинију, вођи фашиста у Италији. Мусолини је за дан и ноћ саставио владу, демобилисао фашисте, и узео пуну власт у своје руке, уз опште одобравање Италијана. Његови први кораци су кораци господара ситуације. Он разуме свој нови положај у влади као што га је схватио као вођа својих „црнокошуљаца“, т. ј. да у млађега поговора нема.

Ја сам дошао у Народну Скупштину, изјавио је он првога дана кад се представио њој, да учиним један акт учтивости према вама. Ја не тражим од вас за то ни једне речи захвалности. Народна Скупштина је за читав низ година, сувише година, решавала министарске кризе закулисним маневрама. Свака криза је увек описивана као препад, а владе су биле као какав прљави дилижанац. Данас је, по други пут, талијански народ, бар најбољи део његов, оборио споља једну владу и изабрао за себе владу од људи споља, противу досадањих парламентарних обичаја. Хипер-уставобраниоци нека разлажу и нападају овај чин. Ја изјављујем да Револуција има своја властита права. Сви знајте да сам ја овде да браним до краја револуцију нас „прнокошуљаца“, и да је унесем у народну историју као снагу развијања, напретка и равнотеже. Ја сам се уздржао, и ако сам могао да учиним све. Са триста хиљада потпуно оружаних младића, готових на све, и преданих мени душом, ја сам могао да казним оне који су хтели да униште фашизам. Ја сам могао да начиним од ове Скупштине логориште фашиста, могао сам ставити катанац на Скупштину, могао сам направити чисто фашистичку

35%