Srpski književni glasnik

548 Српски Књижевни Гласник.

владу. Могао сам, али нисам учинио. Ја сам саставио коалициону владу, и то не да бих добио у Парламенту већину без које могу бити, него да окупим све људе који желе да спасу нашу клонулу нацију... Ја мислим да ћу бити тумач осећања већине нашега народа, ако захвалим краљу што је одбио у дванаестом часу да прихвати предложене реакционарне мере, спречио грађански рат и допустио да нови несавладљиви фашистички покрет, самоникао и узрастао из рата. проструји кроз слабе вене народне парламентарне државе. Пре него је влада састављена, питали су неки шта је са програмом нашим. У Италији је увек било доста програма, али није било много воље и људи да их извршују. На хартији су до сада били разрешени сви проблеми, али није било човека који би их привео у дело. Моја влада представља ту чврсту и одлучну вољу.

После ове необичне речи, коју су народни посланици мирно слушали, Мусолини је развио свој спољни и унутарњи програм. Он је рекао да сви грађани, ма којој партији припадали, могу мирно гледати своја посла. Свачија вера биће поштована, али нарочито католичка. У уставне слободе се неће дирати. Закони се морају по сваку цену поштовати. Држава је јака, и биће све јача према свима. Ако се догоде какви нови фашистички испади, они ће бити несвесни, нечисти и неправедни, али за сада су сви фашисти са владом. Држава неће ни за чију љубав попустити. Ко се дигне, биће кажњен. То нека запамте сви, — секао је Мусолини са свога места, — а уверен сам да ће ову опомену примити са задовољством и фашисте, које су се бориле да створе тако јаку државу да свима наметне своју вољу. А како придике нису довољне, то ће држава изабрати и усавршити оружану силу. Фашистичка држава може организовати добру и лако покретну, потпуно оружану и савесну полицију. — Војска и морнарица ће бити одвојене од политике, а оне се морају преустројити и појачати, да се од њих створи крајња резерва, за догађаје унутра и споља. Ја нећу да владам противу воље Скупштине, али она треба да зна да може бити распуштена за два дана или после две године. Ја хоћу пуну власт, као што носим пуну одговорност; без тога не може се заштедети ни крајцаре. Ми дајемо свечано реч да ћемо довести у ред буџет. Наша унутрашња политика је у ове три речи: штедња, рад, дисциплина. Основни проблем је финансијски: буџет мора бити доведен у ред, трошкови смањени, а производна снага појачана... Нека сви наши бивши, садањи и будући противници упамте још и то да наша влада неће бити кратка. Биће им празна и детињаста нада. Наша влада има дубокога корена у свести народа и уз њу је цело ново поколење.

Сви Италијани верују у ове претње новога трибуна. Мусолинијева војничка организација је у стању да изврши без поговора и слабости сваку његову заповест. Скупштинари су слушали са пажњом придику, али су опет говорили.