Srpski književni glasnik

Политички Преглед. 549

Мусолини је дао овом приликом и програм спољној политици. Он је јасан, а да ли ће се моћи извршити, то је друга ствар. Основна тежња наше спољне политике, рекао је он, јесте у првоме реду да примљени уговори о миру, добри или рђави, свеједно, — буду дословно извршени. То је једина доктрина за државу која се поштује. Уговори нису ни вечити ни непоправљиви. Њих привести у дело значи опробати их; ако се покажу рђави, онда их треба мењати. Пред Народним Представништвом су два уговора са Југословенском, Рапалски уговор и Св. Маргаритска конвенција. У погледу обнове, данашња политика европска је била рђава. Бољи су трговачки непосредни уговори између двеју држава за обнову економскога живота Европе, него она многобројна нагваждања на конференцијама. Италија ће имати једну политику у томе погледу: дајем ти да ми даш. Формула је проста; ко хоће нешто од Италије, мора јој нешто и дати. Италија неће молити.

Досадање италијанске владе показале су се слабе; Мусолинијева то неће бити. Она хоће политику користи. То не значи политику империализма, већ политику националне користи. Са Југословенском и Грчком односи су коректни, са Чешко-Словачком, Пољском и Румунијом добри, као и са другим балканским државама у којима Италија има добрих веза и трговачких уговора. У погледу Аустрије Италија ће поштовати уговоре, а продужиће своју привредну активност у Угарској и Бугарској. У Лозани треба Турској признати свршена факта, али обезбедити слободни пролаз кроз Дарданеле и чувати мањине. Догађаји на Балкану и у исламскоме свету су подозриви. Чим Турци добију што им се дугује, не треба им дати више. Њима треба рећи једном: дотле, даље не. Ако се иде чврсто и право, може се постићи измирење на Балкану. Не треба сметнути с ума да у Бугарској има 400.000 муслимана, у Југословенској 1,500.000, у Албанији 400.000, у Румунији 44.000...

Мусолини је сем свога говора пред Скупштином давао и изјаве новинарима. Једном од њих, ако је овај тачно предао његове речи, казао је да наша држава треба да се ориентише ка Солуну. Ово изгледа вероватно, јер не стоји у опреци са његовим другим из:авама. То ће значити да ће после ратификације Рапалскога Уговора и конвенција закључених пролетос у Св. Маргарити, настати праве тешкоће.

ИНОСТРАНИ.

УНУТРАШЊА ПОЛИТИКА. — ДОЛАЗАК ХРВАТСКОГ БЛОКА У

ПАРЛАМЕНТ. Кад је у београдске листове први пут, — почетком октобра ове године, — пуштена вест о решености Хрватског

ЂБлока да напусти сјајну усамљеност и почне активно уче-