Srpski književni glasnik

Белешке. 777

ових бележака са аутографом, проналазак ће бити од знатне

вредности за проучаваоце Шекспира. А. В.

ПОЗОРИШТЕ.

Програм за нову позоришну сезону. Ограничити се при пројекту репертоара на избор комада који ће дозволити рационалну употребу приказивачких снага, правилну и што економскију поделу посла (да би се велики рад у двема кућама могао савлађивати без неугодних застоја), и добро искоришћавање оних глумачких снага којима се данас располаже, а ипак при том не спустити литерарни ниво сцене, — то је био задатак који се имао и желео решити приликом прављења плана за рад у новој години.

· Задатак није био лак. Код великих ограничења која је буџет за ову годину претрпео и која искључују одвећ широке пројекте; код трупе са знатним празнинама с једне и приличним богатством с друге стране ; код рада на двема странама, рада који тек треба да се организује и опроба — тај задатак је изгледао у толико тежи у колико се много шта тек на искуству има дефинитивно да установи.

Па ипак, он није био нерешљив. Ако се ту и тако морали чинити извесни компромиси, и ако зато пројектовани репертоар може изгледати понекоме скромнији но што би се желело, то је зато што је он, у надокнаду за сујетну разметљивост, много више реалан, те ће се доиста моћи и извести, у колико, разуме се, људска предвиђања допуштају поузданост.

Потреба економије времена и економије снага изискивала. је да се нађе, пре свега, што већи број комада који се могу поделити тако да се омогући напоредно пробање. Срећом, то се успело, а да ипак у прилично доброј сразмери буду заступљени добри писци разних праваца и готово свију литература, међу којима и неколико писаца који ће бити први пут приказани нашој публици. Тако ће се, по предвиђеном реду, напоредо и истовремено пробати ови комади: Нага Жена (Батај, први пут у нас) и Хеда Габлер (Ибсен); /игмалион (Бернар Шо) и А. U. e. (Чапек, Чех, први пут у нас); Не убиј / (Андрејев, први пут у нас) и Свадбени Марш (Батај); Краљ на Бешајнови (Цанкар, први пут у нас) и Жена Сашана (Шенхер, први пут у нас); Пошша (Р. Тагоре, први пут у нас) и Принцеса Малена (Матерлинк), са Новим Идолом (Кирел, први пут у нас). Осим тога су предвиђени, као допуна и резерва за евентуалне промене, Галеб (Чехов), Ашаншка (Перзињски, први пут у нас), евентуално један Стриндберг, и, поврх свега, која лакша шала.

Напоредо с тим има да дође, иза свака оваква мања два комада, по један велики, то јест такав који изискује већа техничка средства и већи ансамбл, те отежава напоредне пробе..