Srpski pčelar

О чулу мирисања у пчела.

Осим практичних пчелара, пма много учених људи, који нису практични пчелари, него се баве само изучавањем пчелињега живота, чинећи разне нокушаје, да би искушали тајне чудеснога пчелињег живота и тајанствене природе њене. Читајући шта људи од науке пишу о пчели, више пута сам наишао, како гдекоји од њих износи о пчели, њеној природи и њеном животу и таке ствари, које не стоје и не одговарају ономе’ до чега је сваки практичан пчелар могао доћи и дошао. Впше пута пишу учени људи дебеле књиге, да би одржали мејдан у полемици са својим противником, и доказују се на папиру таке ствари, које би сваки практичан пчелар примерима из своје праксе могао оборити. Овом приликом хоћу да се осврнем само на чуло мприсања у пчеле. Мада је сваком практичном пчелару добро познато, да је чуло мирисања у нчеле јако оштро, опет их има међу ученим људима, који тврде' и разним покушајима хоће да докажу, да је чуло мирисања у пчеле или слабо или никако развијено, и да се пчеле у сво.јем раду служе више чулом гледања пли вида, дакле очима, а не чулом мирисања. Ово неколико примера већином из моје нчеларске праксе, довољно ће потврдити, да је чуло мирисања у нчела јако развијено 11 да је од великог значаја у пчелињем животу. Кад, истресамо мед, ма како стаја где радимо била далеко од кошница, пчеле ће на брзо осетити мед, и све више п више долазити нам у походе, ако врата и прозоре добро не затворимо. Шта је довело пчеле нама? Зацело мирпсање меда.

Ако судове с медом склонимо у собу, у подрум или где му драго, а стаје и судове с медом добро не затворимо, за кратко време насуктаће се пчела као рој у стаје, па и у саме ормане где мед држимо. Шта је довело пчеле у стаје? Чуло мирисања.

Кад пренашам кошнице, имам и колибу за пренашање, коју могу лако склопити и расклопити. Мада колибу увек наместим подаље од кошница, чим се почне истресати мед, пчеле све више облећу и ако није свака пукотина добро затворена, долећу све впше и увлаче се у колибу. Опазпо сам, да кад не могу с друге стране, а оне се кроз кључаоницу увлаче у колибу. Шта је довело пчеле? Зацело мирис од меда, који сипа кроз пукотине и кључаоницу, кад се унутри мед истреса. /

Ппсао сам већ ирошлих година у овом листу, како сам истресао мед у једној шумарској колиби, кад сам носпо кошнице у планину на липу. На врх те колибе била је цев од лима, која је зими служила за димњак. Будући је било лето, пећ је била уклоњена, али је цев поврх крова остала. Мада је колиба била добро затворена, кад сам истресао мед, било је у њој све више пчела.

167