Srpski pčelar

Незнајући откуда пчеле улазе, изашао сам из колибе, да с поља потражим место, где се пчеле увлаче. Кад сам погледао у цев за дим, опазио сам над њом читав рој пчела. Ужасно силовит мирис од меда липовца, куљао је на цев и намамио је пчеле у колибу. Кад сам цев дар запушити, био је мир. Шта је довело пчеле кроз димњак у колибу? Зацело мирисање, а не гледање.

Кад истресем мед, оставим судове с медом неколико даиа у једној згради, подалеко од пчелињака, да се вода мало из њега испари да боље сазре. Будући та стаја није тако удешена, да не могу пчеле у њу улазити, повежем судове ретким ткањем, кроз које не могу пчеле пролазити. Мада иначе не можете у тој згради видети једне пчеле, кад су тамо судови с медом, стоји зука од пчела, особито ако је паша попустила. Тек кад виде, да до меда не могу доћи, окану се узалудна посла. Шта је и те пчеле довукло у стају, у коју иначе никад не долазе? Опет мирис.

Једне године истресао сам мед, пре него што сам пренео кошнице на бели босиљак. Да бп приликом пренашања пмале пчеле више нростора и ваздуха, нисам све истресено саће вратио у кошнице, него сам из сваке јаке кошнице оставио по 3 —4 сата на пољу. Кад сам кошнице пренео на стрњику, кроз дан два дао сам заостало. истресено саће послагати у сандуке и изнети на летњп пчелињак. Кочијашу сам рекао, да не иде са саћем блпзу пчелињака, него да стане из даље и да ме чека. Мада је кочијаш стао неких педесет метара далеко од пчелињака и мада се примицало вече, кад сам ја стигао, било је толико пчела около кола и сандука са саћем, као да се сандуци роје. Срећа што је кочијаш чим је стигао, пустио коња да пасе, иначе би било зло. Кочијаш ми је рекао, да још ни стао није, а већ га је неколико пчела пратило и зујало око кола. Пчеле нптп су виделе то саће, нпти су кадгод сандуци са саћем бпли на том месту, нису дакле биле пчеле намамљене. Па шта је домамило пчеле на сандуке са саћем? Ништа друго него оштро чуло мирисања.

Празне плетаре, из којих је у јесен истресен мед. подигао сам на мрачан стајски таван. Кад је освануло, нпје прошао ни сахат два, врио је таван од пчела, које су сабирале размазани мед по кошницама. Празнице стоје целе године на том тавану, па никад није се ту могло видети ни једне пчеле, а сад кад су подигнуте на исти таван кошнице у којима је било нешто меда, навалиле су пчеле као помамне. И ове пчеле довео је на таван, где иначе никад не долазе мирис.

Враћајући се мој чувар са пчелињака из лпвада, разбио му се је земљани суд, у којем је било нешто меда. Кроз неколико дана, дошао је исти кочијаш, да ми на истим колима однесе неniTO у М. Будући је морао мало дуже у дворишту чекати. почело се је пспод његових кола купити све више и више пчела. Кад

168