Srpski pčelar

смо погледали. впдели смо. да су лесе (патос у колима) биле умазане од меда. што се је пре два три дана нросуо. Толика кола долазе преко године у двориште, па ни на једна нису се купиле пчеле, него само на ова. Зашто? Зато што их је просути мед домамио.

Намамиле су ми се пчеле рано у пролеће на једну барицу крај бунара. Да их одбијем од те барице а да их намамим на ново појило, намазао сам -појило мало медом, а оно место крај бунара, где су се намамиле пчеле, попрскао сам петролеумом. За кратко време, нисте крај бунара могли видети једне пчеле, а на новом појилу, где дотле није било нчела врила је пчела. Зашто то? Неугодан задах од петролеума одбио је пчеле са старога места, а пријатан мирис од меда привукао их је на појило.

Ухватио сам матицу и затворио је у кавешчић, да правим вештачки рој, али ме је неко тражио, а ја метнем кавешчић с матицом под кров једне кошнице, али доста далеко од оне кошнице, из које сам матицу узео. Кад сам се после по сахата вратио, нашао сам читав мали рој пчела око кавешчића у којем је бпла матица. И ове пчеле није сигурно довео вид него мирпс.

Ухватио сам матицу, метнуо је у кавешчић и турио у цеп, да је додам другој копшици, која је имала рђаву матицу. Док сам тражио трутовњачу у суседној кошници, на мојој хаљини с поља, на оном месту где је био кавешчић са матицом, ухватио се је мали рој пчела. Ове пчеле зацело нису виделе матицу кроз хаљину, него су се на то место скуппле зато, јер су кроз хаљину намирпсале своју матицу.

Свакоме је пчелару познато, да се рој обично хвата на исту грану илп на друго које место, где се је пре њега који рој ухватио, и то не само пстога дана, него и сутрадан, па и касније. Мени су се једне године, скоро сви ројеви хватали на једну багрену, мада осим ње има около пчелињака довољно дрвета, где би се могли хватати. Ту се барем не може рећи, да је пчеле водио впд. него једино мирис.

Свима нам је познато, како се пчеле куне на кавешчић, у којем је бпла њихова матица, и на оно место. где им је матица убијена. Да није у пчела чула мприсања, не би то све могле пчеле наћп.

Овакових примера могао бих много ређати, но држим да је ово неколико доста, па да се видп како је неосновано мишљење оних који говоре, да се пчела више служи чулом гледања, него чулом мирисања. Неки научницп хоће тиме да докажу, да је у пчела чуло мирисања слабо развијено, што су пред пчеле или близу пчела мећали мед, па да нпсу нп гледале. По томе бп се могло судити

169