Srpski pčelar

сам навео за почетника готово да исто вреди и за старе пчеларе са плетарама. И ако је у плетари саће непокретно, да не можемо у сваки кутић завирити нити можемо плодиште и медиште проширити или сузити, ипак напредни пчелари стечено знање и искуство могу и код плетара корисно употребити, да од плела добију већи принос меда и да из плетара начине вештачке ројеве. Истина, вештачки рој из плетаре пчеларне може направити с онаковом сигурношћу као из кошница са покретним саћем, али ипак из плетаре начињени вештачки рој може добро испасти, да се не стиди природног роја. А кад већ правимо вештачки рој из плетаре, претпоставља се, да тај вештачки рој треба да се смести у кошницу са покретним саћем, да можемо ток његовог развијања пратити, а евентуално и помоћи, ако буде потребно. (Ниставиће се).

Читуља.

Еуген Каменар, професор у миру преминуо је на Сушаку 18. јануара о. г. у 67. години живота. Пре рата живо је учествовао на конгресу Хрватских и Српских пчелара и са нашим старијим пчеларима одржавао је пријатељске везе. Пок. Е. Каменар пре рата написао је и неколико чланака за „Српски пчелар", не само пре рата него и после рата био је претплатник „Српског пчелара". Поред тога он је неке чланке, благопокојног професора Јована Живановића превео на чешки језик и штампао их у чешким пчеларским листовима. Осим тога у низу више чланака упознао је браћу Чехе са развијањем и напретком пчеларства код Срба. Нека је вечна успомена и слава брату Словаку Еугену Каменару!

Пчеларске вести.

Коннуренција прекооцеанскога меда. Далбек, који је дуго година провео у средњој Америци, пише о опасности конкуренције америчког меда између осталог и следеће: „Тако рећи свака већа плантажа каве издржава своје пчеларство, како би цветови кафиних култура у што већој мери били

58

Сваки члан друштва обвезан је, да своју чланарину уредно плаћа«