Srpski pčelar

.„Bienenvater-a“ навео je око 220—230 разних система кошница, а није навео наше кошнице н. пр. Бараћеву, Орлићеву, Аце Живановића и т. д. Па и код нас у проће још добар низ година, док се не уведе изједначење кошница. Ако имамо разна мишљења ипак то не значи, да морамо један другом сметати и да се морамо разићи. На против разна мишљења могу добро доћи, да се поједина питања свестрано и правилније расправе. Наша су мишљења разна у начину извађања, али главно је тежиште у том, да имамо један циљ, а то је ширење и унапређење рационалног пчеларства у нашем народу. А хоће ли кошница бити положена или усправна; хоће ли оквири за пар сантиметара бити шири или ужи, виши или нижи, за сад од овога не правимо питање, јер нам је познато, да су скоро са свима системима кошница искусни пчелари леп успех постигли. Нама је сада много стало до тога, да пчелари са вршкарама почну пчеларити са кошницама са покретним саћем, а кад овде успех постигнемо, онда лако ћемо се погодити о избору једне конструкције кошница. Ако нам ова кошница буде мала, ми ћемо на њу ставити више медишта, да боље пашу искористимо. Друштвене вести.

Одлука „Савеза Југословенских пчеларских Друштава“. На последњој седници Савеза одлучено је, да ће се у будуће сва друштва и задруге зачлањена у Савезу снабдевати свима пчеларским справама заједничком набавком преко Савеза, како би се постигле најниже цене, а добила првокласна роба. Сагласно са овом одлуком предузете су мере, да се одштампа заједнички илустровани ценовник пчеларског алата, те су ради набаве одмах и поведени преговори са извесним творницама. Подружине и задруге које су учлањене у поједина средишња друштва или задруге добиваће све ове справе преко истих за снабдевање својих чланова. Секретар С. Ј. П. Д. Претседник С. Ј. П. Д. Тихом. Јефтић Свет. К. Ђорђевић

Медна акција пчеларских друштава плзенске жупе. „Česky včelar“ доноси, да су пчеларска друштва плзенске жупе приредила медену акцију давањем меда сиротој школској деци. Сва друштва дала су 340 кг. меда, а нема сумње да ће ово племенито дело уродити добрим плодом. Добро би било, да се и код нас ова акција поведе, да сваки пчелар поклони по неку килу меда за сироту школску децу.

76