Srpski pčelar

и пече се у тепсији намазаној машћу и посутој брашном. Испечени хлеб полијемо румовом гласуром и поспемо исеченим орасима.

Марципан. 14 дк. шећера, 2 јајета, 1 кашику меда, нешто мало цимета и каранфилића, ’/< кг - брашна, мало соли. Ово се добро умеси и начини се округло тесто, које се оклагијом растегне али да буде дебље, затим се праве мустрице и полажу беланцетом, а на сваку метне се бадема и пече се на средњој ватри.

КалиФорнијске јабуке отровне. Пољска влада забранила је увоз калифернијских јабука, јер извозници јабука у Калифорнији јабуке арсеником квасе, да изгледају свежије. Констатовано је да на неким јабукама има до 4 милиграма арсеника. И код нас се увозе јабуке из Калифорније, али код нас ни једна лабораторија није се сетила, да врши преглед у том погледу. Америка шаље нам мед разуме се вештачки, с тога добро би било да се сваки мед који се увози подвргне кемијској анализи.

Друштвене вести.

Пчеларске вести. Друштвене секције Српског пољопривредног друштва на својој конференцији 13 марта ове године сагласиле су се, да на годишњем збору свога друштва предложе, да се, за свој заслужни рад „делом и речју у корист пољопривреде", изаберу за редовне чланове Српског пољопривредног друштва наши истакнути пчеларски стручњаци, г. г. проте Ђорђе Коларовић и Марко Шаула. Српско пчеларско друшто на свом овогодишњем редовном збору, који је одржан 29 марта у друштвеном дому у Београду, једногласно је изабрало за своје редовне чланове г. г. Коларовића и Шаулу. Од срца се радујемо овој почасти наших истакнутих пчеларских ветерана. Честитамо! Живели!

Zadružne vijesti. Saznajemo, da je 14. V. održana u Zagrebu konstituirajuća skupština „Željezničke pčelarske zadruge u Zagrebu" Ista je ostvarena inicijativom našeg vrednog pčelara i dopisnika pčelarskih listova g. Romana R. Horvata višeg želj. činovnika Direkcije u Zagrebu. Na skupštini sjetili se pčelari sve pretpostavljene vlasti, pa tako i našeg „Jugoslavenskog Saveza Pčelarskih Društava u Beogradu“ što je samo dokaz, da žele sa istim suradjivati.

111