Srpski pčelar

Аероплан је по својим техничким сретствима, лакоћи и брзини путовања најпогодш је превозно сретсво у рационалном пчеларењу.

В. Јовановић.

Чишћење воска.

Да восак добије своју праву боју, и да буде што чистији за израду вештачког caha треба поступити овако: Узми једаи суд, помогућности да је горњи део шири. За 12 кг. воска усеченог у комадиђе, успи 3 —4 литре воде, метни на ватру да се топи. Кад се восак почне топити треба пену скидати и усути 1 кафену кашику белог витриола, лопарицом треба добро промешати дуже времена, потомситом скинути горње труње које буде избачено на површину воска. Восак се добро покрије и остави да се сталожи кад се потпуно охлади извади се погача воска, а троп који се налази на доњем делу, оструже се и остави се восак до употребе. На овај начин дестилиран восак не садржи у себи више никаквог ђубрета. Воду у којој смо кували восак треба просути, јер је вода отровна и где кап кане, она пече. Кад се ово ради треба децу одстранити. Витриолом прочишћен восак употребљујем како за свеће тако и за вештачко саће. Пчеле кад имају нагон за израду саћа ово вештачко саће једва дочекају и одма га израде и матица га залеже. На бујној паши пчеле ово саће одмах пуне медом, али ако је слаба паша, онда вештачки сат остаје неизрађен, али нешго је восак прочишћен витриолом, него што је паша слаба.

Богољуб Вемић воскар и пчелар.

Оглас Срска Пчеларска Задруга у Руми одржаће дана 28., 29. и 30. августа о. г. течај из пчеларства и то у Дому задружном у Руму. На течају ће се одржати теоријска предавања као и практична показивања што спадају у ову грану народне привреде. Сви пчелари, који желе овом течају присуствовати нека се пријаве Срп. Пчелар. Задрузи у Руми, да би им могли наћи конак и јефтинију исхрану за та три дана. УПРАВА

124