Srpski pčelar, Dec 01, 1933, page 10
оног воћа које једновремено дозрева. Или се за ову сврху мора дуже времена чувати неки преврели неискоришћени сок, као на пример, сок од рибизла и оскоруша. Недостаци танина у вину изазивају његово брзо кварење неугодан мирис и отезање као устајали расб од кисела купуса. Али се танин може додати као и недостизућа винска киселина. Bohe се гњечи на разне примитивне начине. То се у Шумадији врши заморно и примитивно. Чак се и у богатој Мачви примитивно туцају јабуке и справља позната мачванска јабуковача. Само задружном организацијом воћари he се ослободити ове примитивности. У појединим београдским стовариштима пољопривредних справа, и у магацину Главног савеза српских набављачких задруга, могу се видети нарочити млинови и пресе за млевење и цеђење Boha.
Напред је изложено справљање воћне шире без кувања на ватри јер оно није потребно. Међутим познато ми је да по неки кувају ширу и тиме повећавају рад и режиске трошкове. Изузетно се само бобице од боровнице морају кувати, као што је напред изложено. И додавање воде разнолико се врши. Неки праве воћна вина без употребе воде. Воћни сок је сам по себи нарочито кисео, а по неки опор или отужан. Ма да се додавањем воде разблажује његова алкохолна јачина водом се разблажује и његова киселина, опорост и неугодан мирис. Ипак се поједина укусна медновоћна вина могу добити и без додавања воде, као вино од јабука, крушака, трешања, малина. Медни сируп пре сипања у воћни сок добро је провући кроз комину чим је из ове исцеђен сок. Ако медно-воћно вино и медовину чувамо у бурадима и стакленим балонима морају ови судови бути пуни. У колико се постепено троши вино мора се претакати у мање судове. Буде ли се чувало вино у непуном суду хвата he се. на његовој површини скрама т. звани вински цвет. Претакање, чување и нега воћно-медног вина веома је слично овом послу са обичним вином. Винарима нису потребна опширнија упутства о поступцима при врењу вина, одржавању и сумпорисању судова. Пчелари који нису виноградари нека позајме и и прочитају коју ваљану књигу о винарству. И тек по том приступити справљању медно-воћних вина по овом упутству. Каснијим успособљењем и поједине рецепте мењањем усавршити. И опаске о томе бележити да се не забораве при обновљеном раду следећег лета. Извежбаност у справљању ваљаних медно-воћних вина и безалкохолних напитака повећаће потражњу меда. А то he бити једна пчеларска и национална добит. Томе he припомоћи и стално излагање медно-воћних вина, напитака и друге
169