Srpski pčelar

оног воћа које једновремено дозрева. Или се за ову сврху мора дуже времена чувати неки преврели неискоришћени сок, као на пример, сок од рибизла и оскоруша. Недостаци танина у вину изазивају његово брзо кварење неугодан мирис и отезање као устајали расб од кисела купуса. Али се танин може додати као и недостизућа винска киселина. Bohe се гњечи на разне примитивне начине. То се у Шумадији врши заморно и примитивно. Чак се и у богатој Мачви примитивно туцају јабуке и справља позната мачванска јабуковача. Само задружном организацијом воћари he се ослободити ове примитивности. У појединим београдским стовариштима пољопривредних справа, и у магацину Главног савеза српских набављачких задруга, могу се видети нарочити млинови и пресе за млевење и цеђење Boha.

Напред је изложено справљање воћне шире без кувања на ватри јер оно није потребно. Међутим познато ми је да по неки кувају ширу и тиме повећавају рад и режиске трошкове. Изузетно се само бобице од боровнице морају кувати, као што је напред изложено. И додавање воде разнолико се врши. Неки праве воћна вина без употребе воде. Воћни сок је сам по себи нарочито кисео, а по неки опор или отужан. Ма да се додавањем воде разблажује његова алкохолна јачина водом се разблажује и његова киселина, опорост и неугодан мирис. Ипак се поједина укусна медновоћна вина могу добити и без додавања воде, као вино од јабука, крушака, трешања, малина. Медни сируп пре сипања у воћни сок добро је провући кроз комину чим је из ове исцеђен сок. Ако медно-воћно вино и медовину чувамо у бурадима и стакленим балонима морају ови судови бути пуни. У колико се постепено троши вино мора се претакати у мање судове. Буде ли се чувало вино у непуном суду хвата he се. на његовој површини скрама т. звани вински цвет. Претакање, чување и нега воћно-медног вина веома је слично овом послу са обичним вином. Винарима нису потребна опширнија упутства о поступцима при врењу вина, одржавању и сумпорисању судова. Пчелари који нису виноградари нека позајме и и прочитају коју ваљану књигу о винарству. И тек по том приступити справљању медно-воћних вина по овом упутству. Каснијим успособљењем и поједине рецепте мењањем усавршити. И опаске о томе бележити да се не забораве при обновљеном раду следећег лета. Извежбаност у справљању ваљаних медно-воћних вина и безалкохолних напитака повећаће потражњу меда. А то he бити једна пчеларска и национална добит. Томе he припомоћи и стално излагање медно-воћних вина, напитака и друге

169