Srpski sion

С тр . 482.

у напред поносити, што је задобила тако нризнатог уметника, да јој изради иконостас. — (Г. Стојан Новак вић, вљижевник српски) и кр. српски посланик у Цариграду, изабран је ире кратког времена за члана аољске академије наука у Кракову на место пок. великог учењака Фрање Миклошића. Осим тога изабрало је г. Новаковића за свога ночасног члгна и „јелинско филолошко друштво" у Цариграду. Ван тога је Стојан Новаковић још члан ових словенских учених академија : Југословенске у Вагребу, царско руске у Петрограду и краљевско-српске у Веограду. Г. Новаковић заслужио је својим дојакошњим неуморним књижевним радом сва та велика одликовања. Дај 1 оже да још дуго буде од користи нашој књижевности ! — (Добротвор Милован Гуш, ћ.) Кр. српски умировљени каиетан, Милован ГушиН, преминуо је недавно у Крагујевцу и оставио је цело своје имање у износу од преко 60 000 динара (г ј. ЗО.ОСО Фор.) на доброгвсрне цељи. Већи део ове своте одређен је на народно просветне сврхе, а остало на сиротињски фонд и удомљење сиромашних а добрих девојака из Крагујевца. Нека је хвала и слпва честитом добротвору !

Ч 2 Т 7 Л> I*) ( ј Симеон Вастајић) аарох свињиукп, преминуо је 13. јула у Свињици, у Славонији, у 71-ој години живота свога. Покојник је као свештеник послужио Вогу и своме наролу пуних 46 година. Трудом и заузимањем унапредио је јако своју малену општину : нарохијску цркву, а тако исго и црквицу св. Петке обновио је, украсио и снабдео свима потребама. а к томе је још имање тих цркава подигао на 16.000 Фор. Особито је волео црквено пјеније, те је још и у старе дане обучавао св лју школску децу у појању. У цркви је чесго ироповедао а ван цркве народ упућивао у рационалном газдовању, у којем Је нредњачио И као глава своје иородице био је примеран. Осморо деце своје лепо је васпитао и за живота их је видео све удомљене. За за*) Да бисмо могли у овој рубрици достојно испратити на онај ст т сваког нреминулог свештеника, молимо лепо пријател.е овога листа, да нам саопште смртне елучајеве, који се догоде, и да нанишу по коју реч из живота дотичног покојника. Уредн.

Б р 30.

слуге своје био је одликован црвеним појасом. Вечан му спомен! (ј Васа ПоповићЈ свешшеник чокански, преселио се у вечност 2. (14.) ,јуна о. г. Других вести о покојнику писмо добили. Нека му је вечна успомена!

НОВБ КЊИГЕ И ЛИСТОВИ. — Пред вковом крштења Христовог или Цртица из иконографије Написао Јован ВучковнИ, ирота и проФесор богословије у Задру. (Прештамиано из „Сриског Сиона " за год. 1891.) У Новоме Саду, штампар.да А. Пајевића, 1891. — 8-на. страна 51. — Ова леиа и научно наиисан I расирава стоји 20 новчића — Р $ ч н & с к е ш т е н н ч к д п д р о у. к н н г д снр-кчк Т р е в н н к % нд ксакј З кј шрс\*'|иск«к> потр{В!5 Прик^пл-кнд н состдк,\'1;нд тр»дол\ н ждншпгклл трошкол\ ерол\ондуол\* в Д К 0 л\ Г Р Г. 0 К И Ч 6 Л\ ПОСТрИЖНИКД Л\Д|1Лсгнрд (Хилжддрд) оу О кегон Горјн. — Кх К-ћлгрдд-ћ, кх д1чго iv СОТКОрЖЈА л\ 1рд зтчи, (v Рождесткд же по плоти Богд ^дШчд. Штампа С. Хоровиц — Београд — Ово је веран препис наслова ове књиге заједно са погрешкама. Немамо даље шта да кажемо у препоруку њену, него само још напомињемо, да цео текст књиге кипти од ногрешака, а така ручна књига, као пгго је Требник, треба да је без и једне погрешке. На крају књиге има и поговор или „извешће што је ова књига штампана". То је она књига, коју је иисац огласио у У5. броју на 398. страни овога листа. Морамо иризнати, да се нисмо надали тој књизи са овако унакаженим шексшом, те с тога и не можемо сво издање препоручити нашем свештенству, јер ће ез њиме слабо користити. — Преглед о стињу блигнјне „Српског учитељског конвикта у Новоме Саду" од аосшанка друшшвеног т. ј. од 24. јула (5. августа) 1889 до краја јуна 1891 године по нов. кал — Нови Сад, штампарија А. Пајевића, 1891.Стр. 14. — По том „Прегледу" рачунском износи до краја јуна о. г. укуано аримање 6225 фор. 76 н. Примање то стоји овако : I., Од 1\) чланова оснивача уписнина 79 ®ор.; 2., Чланови оснивачи уплатили 790 ®ор. 76 н,; 3., Од потномажућих чланова (особа и корнорација) 1810 ®ор.; 4., Прилози од појединих особа и грађанства 1523 Фор 66 н ; 5., Прилози од општина, друштава и др. 74 Фор. ; 6., прилози од нриређених забава 1429 ф . 88 н.; и 7 , прилози од црквених тасова 509 Фор. 06 н.

„СРПСКИ СИОН."