Srpski sion

В р . 31.

„СРПСКИ СИОН."

С тр . 503.

одржана је у Новоме Саду у суботу 27. јула (8. августа) о. г. Извепггај о раду управнога одбора узет је на знање, а тако исто и извештај о стаљ} Фонда, који износи преко шест хиљада Фор. — Одлучено је, да се изјави захвалност Његовој Светости срнском патријарху Георгију Бранковићу, пгго се нримио заштитништва овога друштва. Изречена је у злписнику захвала н повереницима друштвеним на њиховом труду и заузимању око унапређења овог завода. — Решено је, да се још до краја године не бригау чланови, који дугују чланарину, .али да се од њих својим путем наплати дужно потраживање. — При обнови часнигагва и управнога одбора изабрани су : за председника Аркадије Вара/јанин, за нодпредсеника Гавра Пушник из Руме, за перовођу Ђорђе МилиИ, за благајпика Алекдар ЈорговнЛ, а за одборнике: Ђорђе МилнИ, Јован МариЛ и Глиша МиладиновиЛ иа Новога Сада, Павле МчндиИ из Иетроварадина, Гига ВојновиЛ из Вуловара, Милан КоњевиЛ, из Голубинаца, Тоша РакиЛ из Ст. Иаланке, 15ељко ЛешровиЛ из Земуна, Коста Шијачки из Ст. Фу тога, Јован Пешро •иИ из Ст. Шова, Ћира Еи'ракашевиИ из Пирогаа и Срдан УвалиИ из Лалића. — Ва иочасног ч.тана изабран је Лазар Дунђерскн, велепоседник, који је друштву овом нрилсжио 50 Фор. — Примљен је предлог учитеља Срдана Увалића, да се српско учитељство ио ново позове путемјавних листова на уписивање у чланство овога друштва. Н0В2 КНзИГЕ 2 ЛИСТОВИ. (Молимо ноштоване пиеце, уредннштва српских листова и издаваче књига, да нам своја издања на приказ доетављају. Молимо тако исто славна уредништва, да нам своје листове у замену шаљу.) — Старинар српеког археолошког друштва, година VII. књига 3. изишао је са овим садржајем: 1. Бакрене и бронзане сгарине из Србије. Од М. Валтровића. 2. Разне вести : Наласци под Вршком Чуком. — Двадесетиетогодишњица царског руског археолошког друштва у Москви Са осмог археолошког скупа у Москви. — Брига о старинама. — Старине у Картагени — Са четири цинкограФисане таблице. — „ СтаринаЈ»" за сада излази четири пуга на годину, и то нрвог дана месеца Марта, Јуна, Сеитемб^а и Декембра. Чланови ушемељачи срнског археоло гаког другатва, плаћају 120 динара или у један иут, или у нет годишњнх рокова по 24 динара. Чланови аомажуНи нлаћају оне године кад се

упишу 8, а сваке године даље но 6 динара. Све до сад шгампане књпге Сгарпнара, — година I. до године VI. — на број 24, могу се добити за ;јЗ динмра или 19 Форината. (Прва година стаје 8 динара). Чланови помажући у Краљевини Србији могу се претплатити и код поште. Дописи, нријаве на чланство. улози угсмељачки, ноклони и старине 31 дручнтво, нека се шаљу уреднику Старинара г. Мих. НаитровиВу, чувару народног музеја. — Гласник српскога учевог друштва. Књига 72. Расираве и други чланци, са цртежима. У Београду 1891, у штампарији краљевине Ср бије. — 8-на, стр. 333. — П ена 2 динара. На продају у књижарници В. Валожића. — Садржај је ове књиге: 1., Мачва, од А. Алексића; — 2., Извегатај одбору за науке иеторијске и државне о рукоиисима гато их је Ученом Другатву на оцену иоднео др. Ђорђе Мушицки. Од дра Н. Крстића. — 3., Три руконисна документа, ириложио Н. Дучић, архимандрит. — 4., Ко је писац књиге: Житије и дјела государја императора Петра Великаго? Објзвио Дим Руварац, нарох земунски. — б Договор и одлука српских народних сгарешина и ирвака у Београду 1733. Саопштио Дим. Руварац — 6 , Санлак (сребрна чаша) од године 1569. Објавио II. Срећковић. — 7., Вучићев иасош. Од П. Срећковића. — 8., Материјали за историју Нрне Горе. Од Марка Драговића. — 9., ТеоФан Живковић, православни владика горњо-карловачки (Некролог.) Од Дим. Руварца, иароха земунског. ОГЛАСИ.

Бр. 795. ех 1891. е. к. 269. с т Е Ч А Ј 80 3—3 На парохију Средња Гора у Кореничком протопресвитерату, овим се раснисује стечај. Интеркалара нема. Рок пријављивању до 1. (13.) сентем. 1891. Из седнице Епархијске Консисторије, држане у Плашком 20. јунија (2. јулија) 1891. Епархијска Консисторија 1орн.о Карловачка. 102 0 Б Ј А В Ав 1Срнско-Крстурска црквена онгатина намерава своју цркву споља онравити и кров јој изменути ; рад и материјал ван дрва по прорачуну уцењен је на 12УЗ ф . 95 н. авр. а сама дрва на 597 ф . 28 н., свега 1891 Фор. 23 н. авр. Ко ову радњу предузети жели, нека се месгном црквеном одбору нријавн, где ће даље уелове дознаги моћи, а 4 / 1Ц . августа о. г. издаће се по ново овај рад и магеријал дражбом на мањак. У Срском Крсшуру 28. јула 1891 год. Предоедништво црквене општине.