Srpski sion

„СРПСКИ СИОН."

Б Р. 24.

СТЕЧАЈ.

70, г-з

На упражњено учитељско меето при српској вероисповедној школи у Будимпешти, Табану (Будиму). Годишња плата је 600 Фор. из црквено-оиштинске благајне, која се месечно у наиред издаје. Осим тога слободан стан са 2 собе и кујном, и 2 хвата тврдих дрва за огрев, и у колико би за скупштинског п одборскога перовођу биран био, награда од 100 Фор. У дужност спада учитељу осим предавања школском уредбом прописаиих предмета у свакидашњој школи, и појања у цркви а по потреби и ван цркве, још н приљежно обучавање деце у црквеном појању. Компетовати могу само оспособљени учител.и, који су из мађарског језика испит положили. Рок стечају траје до 20. јула (1. августа) 1892. Молбенице са сведоџбама о осиособљењу, досадашњем учитељском службовању, здравственом стању и морално-религиозном владању имају се на нотписагш црквено-школски одбор унутити. Из седнице школског одбора у Будиму 1. (14 ) јунија Држане, Председништво школског одбора.

Бр. и. 1 У.12.

СТЕЧЛ.Ј.

1—2

На овдашњој срп. прав. вјероиспов. основној 4-роразредној школи, има се мјесто сриског народног учитеља са годишњом илаћом од 400 Фор. и 100 Фор. станарине попунити. Са школском службом обвезан је појање и црквено иравило, као и учење појања ђака овд. срнске школе и више иучке школе предавати, те пероводство и рачуноводство ове обћине водити. Осим опредељене илаће нмаде обичајне прнстојбе код спровода, воднца и т. д. Исиитани и оснособљени учитељи имаду своје молбе до 30. јула т. г. но рим. са ирилозима предсједништву ове обћине иоднети, а наступ службе почима већ 10. августа т. год. по рим. У Костајници 6. јунија 1892 Срп. прав. цркв. обћина. Перо ТриФић, предсједник.

К. бр. 310. 1892.

ЕДИКТ.

72, 1—3

У брачном спору ЈоснФа Јаникијевића нротив супруге му Ане рођ. Радешић, која је у свет отншла, те је еадашње место њеног нребивања неиознато, — овим се речена Ана позива, да у року од 60 дана рачунајући од првог уврштења овог едикта у новинама, консисторији овој или лнчно нредстане, или место свога пребивања иријави, пошто ће у противном слу-

чају овај брачни спор и без њеног учешћа но постојећим законима окончан бити. Из конз. седнице држаие у Темишвару 18. (30) маја 1892. год. Консисторија епархије темишварске.

ЕДНКТ.

71, 1

Е. бр.389. ех'892. К. 309. На бракоразводну тужбу СоФије Рајковић рођ. Николић из Арада иротив супруга јој Димитрија Рајковића, који је у свет отишао, те је садашње место пребивања његовог непознато, — овпм се речени Димитрије Рајковић позива, да у року од 60 дана, рачунајући од првог уврштења овог едикта у новннама, или лпчно консисторијп овој нредстане, или место свога пребивања нрнјави, јер ће се иначе прОтив њега подигнута бракоразводна парница и без његовог учешћа ио постојећим законима решити. Из седнице конс. држане у Т е м и ш в а р у 18. (30.) маја 1892. год Консисторија епархије темишиварске. СТЕЧАЈ. сз, 2 — 3 На смрћу упразњено место учитељице, на четвероразредној женској школи у Ст-Шова (БачБодрошка Жупанија) расиисује се етечај. Са овпм местом скончана је плата од 300 Фор. а. вр. у готовом новцу, слободан стан са • нространом баштом, један хват дрва п два хвата сламе за огрев. Ново изабраној учитељици сиадаће у дужност, школском уредбом прописане дужности, како у школи тако п у цркви обављати и новторну школу држати. Рок стечају траје до 16. (28.) јулија о. г. Из седннце местног школског Одбора држане у Ст. Шова 27. маја (8. јунпја) 1892. Јован Ђ. Петровић, Милан Стоја, перовођа и учитељ. нарох и иредседник М. Ш. Одбора. СТЕЧАЈ. 07, 1-з На Фењској срп. основној мешовптој школи има се попунитн стално учитељско место, са којим је скопчана еледећа плата: 300 Фор. а. в. у готовом новцу, која ће се квартално учитељу исплаћивати, за тим 2 ланца ораће земље, на коју учитељ порцију плаћа, у нме паушала 6 Фор., у пме огрева 2 хвата тврдих дрва и сламе колико треба, од погреба где позван буде 1 Фор. стан у нарави са баштом у новосазиданбј школн. Учитељ је дужан све законом прописане предмете предаватн, децу у појању поучавати, у цркви за десном певницом појати и перовођске дужности бесплатно вршити. Компетенти нмају доказати, да су православни Срби, оспособљени учитељи и да су испит из мађарског језика положили. Новоизбрани учител.