Srpski sion

Б р . 27.

„СРГ1СКИ СИОН."

С тр . 459.

СТЕЧАЈ. 88, 1-1 На једно стално унражњено учптељско место у I. и II. мушком разреду у М о к р и н у, овим се расписује стечај. Плата ји 600 Фор., слободан стан са баштом, а огрев у наравн или 50 Фор. за исти. Учитељева је дужност све шк. уредбом прописане нредмете предаватн и у цркви леву певницу држати. — Компетенти имају доказати потиуно ое11особл>еп.е за предаван,е мађарског језика. 1'ок стечају траје до 1. (13.) августа т. г. Из седнице срп. прав шк. одбора у Мокрину 14. (26.) јуна 1892. г. држане. Ник. Николајевић, Михаил Риђички, учитељ и перовођа. председ. шк. одбора. Т Е -^- СТЕЧАЈ. 89, 1-3 1. 1оУ. Ради попуњења места системизованог протопресвитерског к а п е л а н а у П а н ч е в у, са којим су скопчана берива: 1.) уживање полу сесије у натури, 2.) у име бира 150 Фор., 3.) у име штоларине до 250 ®ор. и 4.) из проповедничког Фонда 50 Фор. Молитељи имају своје ваљано инструисане нрозбе путем својих власти, најдуже до 1. (13.) августа 1892. овој консисторији послати. Из седнице епарх консисторије у Вршцу 22. јуна (4. јула) 1892. држане. . СТЕЧАЈ. 80, -2-з На парохију 11. разр. Свнницу, у протопресвитсрату петрињском, овим се расписује стечај. Интеркалар истјече задњим даном Јулија о. г. Рок иријавама до вел. Госпојине о. г. Из сједнице Епарх. Консисторије, држане у II л а ш к о м, 18. Јуна 1892. Епарх. консисторија горњо-карловачка.

СТЕЧАЈ. 81 , 2-8 На парохију I. разр. у Крстињм, протопре■свитерата будачкога, расиисује се стечај. Интеркалара нема. Рок пријавама до вел. Госиојине о. г. Из сједнице Еиарх. Консисторије, држане у Плашком, 18. Јуна 1892. Едарх. консисторија горњо-карловач ка. ЕДИКТ. 83, 2—з Михаило Нинковић из Старих Бановаца, који је незнано куда у свет отишао и супругу своју Еву злобно оставио — овим се позива, да у року од 6 месеци, рачунајући од ирвог уврштења едикта овог у новине, потписаној Консисторији или сам лично предстане, или место свога пребивања обзнани, пошто ће иначе иротив њега иоведена бракоразводна нарница и бег;. њега окончана бити. Из седнице Архид. Консисторије у Карловци 9. (21.) јуна 1892. држане. Архидијецезална Консисторија.

СТЕЧАЈ. 90, 1-з У Српском Чанаду — у Торонталу — упражњено је место учитеља на вероисиоведној мушкој школи српској. — Годишња плата је учитељска у готовом 510 ®ор., за повторну школу за мушку децу 20 Фор., два ланца ораће земље од 1600 Ц Фати, једна чуранска башта, слободан стан са огревом за школску дворану и учитељски стан, у име пауШала 4 ®ор. а од укоиа где буде позван 1 Фор. Изабрани учитељ дужан је све законом прописане предмете предавати, у цркви недељом и празницима појати, и ученике своје у пјенију обучавати. Проситељи који би вољни били исто место получити, нека молбенице своје са нужним сведочбама до 13. (25.) августа о. г. местном школском одбору пошаљу, којег ће се дана и избор обавити; ко се лично нретстави, и у цркви евоје знање у појању осведочи, узеће се у обзир. Двориште школско не сме за башту употребити. Из седнпце местног школског одбора у С р н. Чанади држане дана 28. јуна (10. јула) 1892. Школски Одбор. СТЕЧАЈ. 91, 1-з На једно оставком упражњено учитељско место I. и II. разреда срн. вероисповедне мешовите школе у Кули, овим се расписује стечај. Саови местом скопчанаје плата од400 Фор. а. вр. у готовом; 95 ®ор. у име стана; 20 Фор. за повторну школу; 4хвата тврдих дрва и 3 ланца добре земље по 2000 Ц°, на коју учитељ порез и еквивалент плаћа. Новоизабраном учитељу спадаће у дужност све законом ирописане дужности како у школи тако и у цркви обављати. Првенство ће имати, који се лично представи. Рок стечају је 15. август о. г. Нз седнице школ. одбора држане у К у л и 24. јуна 1892. Школски Одбор.

Бр. 29. м. Шк. Од.

СТЕЧАЈ.

92, 1 1

ех 1892. На основу налога сл. Бачк. Еп. шк одбора од 26. Фебр. о. г. бр. 21./24. овим се расписује стечај ради сталног нонуњења ч е т и р у ч ит е љ с к а м е с т а, на овоместним салашким школама,ито,на ранчевачкој, р адој евићској, жарк о в ачк ој и а м б ула т о р ној обзир милчићској. Са сваким је местом скопчана плата од 400 ф . и слободним станом. Амбулаторном се учитељу још придодаје 50 ф . у име возарнне. Компетовати могу на нрва три места и испитане учитељице. Рок стечаја изалази носледњег дана месеца јуна о. г. Из седнице м. шк. одбора држане у Сомбору 8. (20.) јуна 1892. Ст. Коњовић Никола Ђ, Вукићевић перовођа. председник . м. гак. одбора.