Srpski sion

С тр. 460.

„СРПСКИ СИОН."

Бр. 27.

СТЕЧАЈ. 85 18 Смрћу многогодишњег и заслужног учитеља овдашњег Сташшира Николића, упразњено је учитељско место I. и II. разр. мушке средишње школе, на које се овим стечај отвара. Годшнња илатаје:600 ®ор. у готовом новцу; 25 Фор. у име школске послуге; 12 Фор. 50 новч. у нме писаћих прибора; слободан стан; 4 хвата сламе за огрев школе и учитеља, или 40 Фор. за то; а према околностима и једну из 600Г] хвати састојећу се башту изван места. Учитељу спада у дужност све уредбом и наредбама школским прописане предмете предавати и у цркви појати. . Рок стечају истиче 2. (14.) августа 1892 год. Из седнице м. шк. одбора, држане у Арач-Врањеву 21. јуна 1892 год. Дужан Петровић Рада Главашки перовођа. председник. ет СТЕЧЛл! 86,1-1 Ради попуњења учитељског звања у Соки отвара се стечај са платом: 150 ®ор. а. вр. ; 36 кибли жита за лебац, 6. Фор. у име паушала, 2 ланца земље, слободан стан и 3 хвата дрва. Молитељи који желе ово место получити, нека изволе прозбе са доказима, да су свршени приправници — а вични у мађ. говору најдаље ' до 17. (29). јулија о. г. (огњене Марије) подписаном одбору иутом поште поднетп. Изабрани ступиће у звање 1, септембра о. г. а спадаће му у дужност: Шк. уредбом прописане иредмете у школи предавати, у цркви појати, младеж у појању обучавати и повторну школу редовно држати. Из седнице сри. прав. цркв. шк. одбора држане у Соки 7. (19). јунија 1892 године. Цркв.-школски одбор. 0 Г Л А С. Усљед закључка срп. цркв. општине Срп. Ц р њ а н с к е, а ио одобрењу славне епарх. управе у Темишвару — расписује се овим „дражба на мањак" ради чишћења целокупне иозлате и св. икона, као и бојадисања целе св. цркве изнутра посном бојом и иконе да се измалају на зидовима; цео посао за чишћење икона и позлате, као и бојадисања цркве нзнутра износи 1400 Фор.

За оправу св. цркве споља и изнутра: зидарска,. лимарска, столарска и гвожђарска радња износи 1187 Фор. 84 новч.; укупно 2587 Фор. 84 новч. Услови су ови: Сваки лицитант дужан је 10% од горе изложене своте нре дражбе у име пишманлука положити. — Општина задржава себи нраво према подузимачу. Подузимач издаје Општини писмену јемчевину на 3 год. за обављени посао. Ближа условља могу се код председништва срп. цркв. општине у Срп. Црњи видети свагда, као и на сами дан дражбе, која ће се одржати 5. јула но стар. кал. о. г. у 10 сахата пре подне. У Срп. Црњи 17. јуна 1892. год. Пре дседништво. Бр, Е к Л 2 30- ех 1892; СТЕЧАЈ. 82, 2-3. Овим се расписује стечај на упражњену парохију I. разреда у Сјеничаку, протопресвитерата глинског. Интеркалара нема. Рок нријављивању до св. Илије искљ. Из сједнице Енарх. Консисторије, држане у Плашком, 4. Јуна 1892. Епарх. консисторија горњо-карловачка. С Т Е Ч А Ј. 76, з-з На уиражњено учитељско мес\о у Срп. Кларији отвара се стечај, са илатом од 300 Фор. а. вред. у новцу, 5 ланаца ораће земље, на коју учитељ норез и друге прпстојбе плаћа, (или место речене зем.т>е 100 Фор. у готовом новцу) 6 метара тврдих дрва, сламе за огрев школе и учитеља по потреби, 30 Фор. за држање иовторне школе, 20 Фор. за неровођство, од већег погреба, где позван буде 1 Фор., од малог 50 новч., слободан стан од две собе, кухиње, штале и вртом. Изабраном учитељу спада у дужност школ*. уредбом прописане науке предаватп, у св. цркви за певницом појатИ, школ. децу у цркв. појању обучавати, и перо у седницама водити. Оспособљени који имају исказати, да су учитељску школу у Сомбору свршили, и испит из мађарског језика иоложили, нека изволе своје добро снабдевене молбенице са сведоџбама најдуже до 15. јула т. г. овоместном школ. одбору послати. Који селично представе имају првенство. Из седнице цркв. школ. одбора у С р н. К л арији држане7.јуна 1892. Школски одбор.

„Српски Сиои" излази сваке недеље на великом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 Фор., на ио године 2 Фор., а на четврт године 1 ®ор. За стране земље на годину 5 Фор. Из Србије нрима претплату књижара В. Валожића у Веограду. Поједини бројеви стају 10 новчића.

Иретнлата н огласн шаљу се издавачкој српској књижари и штамиарији Браће М Поповића на главној пијаци, а рукоииси уредништву „ Срц. Сиона " у Нови Сад. За огласе и објаве плаћа се по 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки пут но 30 новч. Рукописи се не враћају.

Издање српске књижаре и штампарије Браће М. Поповића у Новоме Саду.