Srpski sion

ДОДАТАК К ВРОЈУ Зб. „СРПСКОГ СИОНА" 1892. ГОД. Бр. 35. „СРПСКИ СИОН."

С тр . 625.

0 Г Л А С И. Бр. 707. конс. СТЕЧАЈ. 164, 1—3 Поводом преласка еадашњег пароха клокочевичког јереја Николе Поповића у стање мира, исписује се стечај на парохију IV. класе у Клокочевику. Молитељи имају иужнима свједоџбама поткријепљене молбепнце своје поднијети овамо преко надлежне конеисторије своје, најкасније до 15. (27.) септембра о. г. Из сједнице епархијске консисторије у Пакрацу 18. (30.) августа 1892. Епархијска консиеторија пакрачка.

СТЕЧАЈ. 157, 1-3 На уиражњено место пароха у Лединци са платом IV. разреда, овим се стечај отвара. Који желе место то получити, имају своје ваљано устројене молбенице, ако су из стране епархије,путем своје надлежне консисторије, иначе путем надлежног им протопресвитера до конца октобра о. г. овамо поднети. Из седнице консисторијалне у Карловци 11. (23.) августа 1892 држане. Архидијецезална консисторија.

ШКОЛСКА ОВЈАВА. У српској вишој девојачкој школи у Сомбору ночиње се школска 1892/3. година 1. сеитембра по старом календару. Уписивање је 1. 2. и 3. септембра пре подне од 9—11 часова. Родитељи са стране имају своју децу довести код потписанога управител>а у здању српске учитељске школе сомборске. Примају се ученице, које су свршиле четврти разред српске основне школе и 10. годину живота навршиле. Ученице из V. и VI. разреда народне школе могу бити примљене у старије разреде, ако на иријамном испиту иокажу довољан успех из оних предмета, који се у I. односно у II. разреду више девојачке школе ове уче. Школарина се не плаћа. Породице, које желе на стану и храни држати ову женску децу имају, се пре тога пријавити нотписаноме, а исто тако и родитељи дечији нека се изволе најпре код управитеља распитати за места, па тек онда нека уговарају за стан и храну своје деце. У Сомбору 10. августа 1892. Никола Ђ. Вукићевић, српске више девојачке школе 165, 1—1 управитељ.

С Т Е Ч А Ј. «8, 1-3 На упражњено место пароха у Чортановци са платом VI. разреда, овим се стечај отвара. Који желе место то получити, имају евоје ваљано устројене молбенице, ако су из стране епархије путем своје надлежне консисторије, иначе путем надлежног им протопресвитера до конца окхобра о. г. овамо поднети. Из седнице конситоријалне у Карловци 11. (23.) августа 1892 држане. Архидијецезална Конеисторија. Чгшг- ЕДИКТ. Усљед бракоразводне тужбе овом духовном суду од стране Зорке Деспотовић рођене Јовановић из Крушчице, поднесене, овим се супруг њен Коста Деспотовић, некадањи трговац у Ст. Молдави, који је супругу своју злобно без узрока оставио и у свет одтумарио, нозива, да се овоме духовноме суду у року од шест месеци пријави и место свог пребивања означи, јер ће се у нротивном случају ова бракоразводна нарница и без њега но пропису закона окончати. Из седнице епарх. консисторије у Вршцу 27. јула (8. августа) 1892 држане.

СТЕЧАЈ. гст, 1-1 Ради попуњења учитељског звања у Фењу отвара се по ново стечај. Годишња плата 300 Фор. а. вр., 6 Фор. у име паушала, 2 ланца земље, 2. хвата дрва, сламе колико треба и слободан стан с баштом. Који желе ово место получити, нека изволе молбу најдаље до 6. септ. о. г. Председништву ове оиштине поднети. Из седнице срп. прав. шк. одбора у Фењу 20. августа 1892. Председништво. Бр . ,, Ш2 . ЕДИКТ. 1 б6 > Радован Обрадовић, супруг Олге Обрадовића, рођ. Делића, из Дољана, опћине — доњи Лапац, котара Удбина, жупаније Личкокрбавске, који је свој завичај и своју закониту жену оставио и у свијет отнгаао, позпвље се овијем, да се у року од три мјесеца од дана првога уврштењаовогаЕдиктау новине, илииисмено, или главом, овој Консисторији пријави; иначе ће се и без њега у бракоразводној парници, коју је, против њега, жена му Олга подигла, по закону даље ноступати. Из сједнице Епарх. Консисторије, држане у П л а ш к о м, 23. јула 1892. Епархијска Конеисторија.