Srpski sion

С тр . 626.

„СРПСКИ СИОН. 1 '

Б р . 35.

ШКОЛСКА ОБЈАВА. У срнској учитељској школи сомборској започиње с.е школска 1892/3. година 1. септембра о. г. по старом календару. У учитељску школу примају се: а.) младићи православне вере, здрави телом и душом, смерни и благе парави, који су петнајсту годину навршили и четврти гимназијални, четврти реални или чстврти разред грађанске школе бар с дово.љним успехом свршили. б.) за приправнице иримају се Српкиње иравославне вере, које су четрнајсту годину живота свог навршиле и IV. разред српске више девојачке школе или IV. разред ниже реалке с добрим успехом свршиле, а при том су здраве и примерног моралног владања. Једни и други имају нријамни иснит из славенског читања, молитава, рачуна и малог црквеног појања овде с добрим успехом положити. — Ученпди и ученице из школа, где се не учи српски језик, полажу још пријемни испит из српског језика, а они који немају оцену из мађарског језика показати имају, да знају мађарски читати. Сваки, који у овај завод ступити жели, дужан је са собом донети крштено писмо, лекарску сведоџбу о добром здрављу и сведоџбу о свршеним горенаведеним или вишим школским разредима. Они, који су пре једне или више година школу оставили, морају донети са собом сведоџбу свога пароха о моралном и религиозном владању свом. Женске имају још неизоставно донети писмену изјаву својих родитеља или добротвора, да ће пх они за време трогодишњег овде учења о свом трошку издржати, а уз ту изјаву мора бити и потврђење местне политичне власти, да су дотични доиста у стању своју обвезу испунити. Приправници, који желе стипендије из народних Фондова добити, нека молбенице тога ради са сведоџбом о сиромаштву поднесу Вис. Шк. Савету у Ср. Карловцима а они који желе илатонеумске стипендије добити, нека исто тако инштруиране молбенице поднесу платонеумском одбору у Сомбору. На стипендије имају само они изгледа, који су нримерног и похвалног владања и врло сиромашног стања а при том се одлично или барем добро уче. Стан и храна само се у приватним кућама са знањем и одобрењем управитељевим, и ио препоруци овога погодити може. У Сомбору 15. августа 1892. Никола Ђ. Вукићевић,

106, 1-1

српске учитељске школе управитељ.

КЊИЖЕВНИ ОГЛАС. Прва свеска: Тумачење Јеванђеља од Г. Архимандрита Фирмилијана већ је готова, остале две, II. и III ћа, биће такође готове најдаље с концем октобра месеца ов. год. С тога се умољавају гг. свештеници, да са предплатом што пре похитају у што већем броју. Предплату ваља шиљати подписатимау Београд. Витомир Марковић и Павловић,

144.

цркв. и свешт. одела кројачи.

К. бр. 510. ех. 892

к. 440.

СТЕЧАЈ.

136, 8—3

На иарох. место у Т. Бечеју овим се раеписује стечај с' тим, да интеркалар траје до последњег маја 1893. године. Стеченици имају своје добро инструиране молбенице до 15-ог сентембра о. г. подписаној консисторији поднети. Из конс. седнлце у Т емишвар у 14. (26.) јулија 1892. године држане. Епархијска консисторија Темишварска.

К. 386 ех 1892

СТЕЧАЈ.

159, 2—3

Расписује се по ново етечај на унражњену парохију IV. разреда у Д е р о њ а. Комиетенти имају своје биљеговане и добро снабдевене молбенице путем својихпретностављених власти најдаље до 30. септембра 1892 год. иотписаној консисторији поднети. Из консист. седнице епархије бачке, држане у Новом Саду 22. јула (3. авг.) 1892. Консисторија епархије бачке.

Бр 154.

КОНКУРС.

151, 3—3

Ради понуњења од дужег времена већ упражњеног м е с т а протопресвитера м о х а чког и иарохије мохачке, као у смислу §-а 9. I. кр. решкрипта од 1868, законе столице овога протопресвитера отвара се овим н о н о в о конкурс. Проситељи, који би ову, IV. класе парохију, и с њом скопчано протопресвитерско званије получити желели, имају своје, са штемплом од 50 кр. снабдјевене, аутентичним сведочбама сврху свршених наука, те оспособљења свога за отправ.љање, поглавито нротопресвитерског званија, подкрепљене молбенице евоје од првог увршћења конкурса овога у новпне „Српски Сион" за ч е т и р и недеље дана, путем своје духовне власти, консисторијуму овом поднети. Из седнице к о н с и ст о р и ј у м а е н а р х и ј е будимске у Сентандреји 16 јула 1892. држане.