Srpski sion

БР. 14.

„СРПСКИ СИОН."

СТР. 210.

Најважнији и за вечно епаеење најпотребнији догмати правоелавне вере, католичанеке и апоетолеке цркве грчко-иеточне, издани на употребу омладини новоеадеке гимназије, трудом Петра Милорадовића у Хали на Сали 1765. године. Са латинског превео Симеон Араницки, протопр. капелан у Земуну. (Наотавак).

Пишање 24. Шта знаш о нреблаженој Деви Марији? Одговор 24. Као што беше преблажена Дева девојка нре зачећа, таком остаде у зачећу, носле зачећа па и пра самом рођењу и у бескрајне векове таком ће остати. И пошто преблажена Дева Марија није родила човека него самог Бога-Слова, то смо је дужни сви с правом и по заслузи славити и величати као матер Господа нашег Исуса Христа или боље као Богородицу, јер је она то заслужила, што је тиме испунила тајну светога иравославља. Пишање 25. Којим се речима велича преблажена Дева? Одговор 25. Речима пророка и арха-нђела Гаврила, а те је речи св. црква овако разредила: 1.) Здраво Марија, пуна благодати, 2.) Дево Богу подобна, 3.) Бог с тобом, 4.) Благословена си ти међу женама, 5.) И благословен је плод твоје утробе, 6.) Јер си родила Опаситеља нашим душама. Пишање 26. За што је Син рођен, а не Отац или Дух свети? Одговор 26. ПГго је Син узео на себе тело, а не Отац или св. Дух; а ово је било за то, да би Оин сачувао неповређено и тајанствено својство своје ипостаси; да би тако Оин био и на земљи и на небу. Пишање 27. За што је узео Исус Христос на себе човечије тело ? Одговор 27. Прва и непосредна цељ „ваплоћења" јест т '.':купљење човечанског рода, а крајња и поере^а: откривање божанске доброте и славе. Питање 28. За што кажеш „који је пострадао и иогребен био"? Одговор 28. Јер овим речима тврдим, да је Госнод наш Исус Христос без икаква греха, својевољно страдао за наше грехе, да је, на крст прикован, и носледње муке на крсту претрпео, и тако заиста (а не привидно) издахнувши на пристојном месту погребен био. Пгтање 29. Шта велиш (знаш) о крсту?

Одговор 29. Ако је пак и нас спасао онај крст, на ком је Христос дух свој испустио и крвљу Христовом попрскан био, а каже се, да има неко особито зПамење Христово, које има моћ чудотворну, да разгони демоне, то стоји, да га ради ових важних и премногих узрока морамо високо ценити. Пишање 30. Шта знаш о васкрсењу Господа нашег Исуса Христа? Одговор 30. Господ наш Исус Христос оживио је силом свога божанства, ускрсао је у оном истом телу, у ком се родио и умрво ради нашег оправдања; узнесао се на небо у оном истом телу, у ком је заиста претрпео смртну казну; по том из мртвих ускрсао и сео с десне стране Бога, Оца у хвали и слави, одкуд ће се вратити у слави, да суди живима и мртвима. „Који се предаде смрти за грехе наше и устаде за оправдање наше" (Рим. гл. 4. ст. 25). „Који и рекоше: људи Галилејци, шта стојите и гледате на небо? Овај Исус, који се од вас узе на небо, тако ће доћи, као што видесте да иде на небо". (Дел. ап. гл. 1. ст. 11) Пишање 31. Како се узнесао на небо Спаситељ наш Исус Христое? Одговор 31. Исус Христос узнесао се на небо, у колико човек беше, јер је био као Бог увек на небу и на сваком другом месту. Пишање 32. Шта знаш о светој вечери (нричешћу) ? Одговор 32. 0 вечери Господњој свете евхаристије, која је на жртвенику, названом света трапеза, знам, да је благословљени хлеб на дискосу и вино у путиру постало, уз призивање светог Духа, заиста баш оно тело, које је за нас на крсту висило и мучено било, и она крв, која је истег-сла из пречистога тела његовог. То је нама хришћанима на употребу од самога Христа одређено. „И кад јеђаху, узе Исус хљеб и благословивши преломи га и даваше ученицима и рече: узмите, једите, ово је тело моје. И узе чашу и давиш хвалу даде им говорећи: пијте из ње сви,