Srpski sion

„СРПСКИ СИОН."

С тр. 28 1 .

ће вас стићи прзкор Сиаситељев: „Не исцелише ли се десеторица? Где су дакле деветорица"?... Свссрдно долазите дакле у храм Божји, молите Му се, појте Му и славите Га; шест дана радите, а седми посветите Господу Богу! Благодаран хришћанин сва добра ; која имамо, сматраће као дар Божји, и са чистим и отворепим срцем признаваће то. Благодаран хришћании ће видсти милост и дар Божји и на небу и на земл.и, у своме телу, у својој души, у својим родитељима, у својим рођацима у свом учитсл.у, у свом иријатељу, у читавој ирироди, у Христу, у св. писму, у цркви и многом другом. Благодаран хришћании после телесне болести у окрепљењу чуће глас Христов: „устани, вера твоја поможе ти"! и неће вере имати у враџбинама и гатањима лажним. У сваком дару наћи ће он „Дародавца" и поштоваће у сваком дару свемогућност, премудрост и превелику милост Његову. Он ће заједно са небом, сунцем, земљом, жубором потока, мирисом цвећа, несмом тичица појати и славити Творца. Он ће се својих махна,

нечистих жеља одрећи, и неће желети ничега, што Богу по вољи није. Он ће само оно хтсти, чиме би се могао уиодобити Господу; љубиће своје ближње, као што њега Отац свију љуби, он ће бити милостив, јер ће знати, да је Бог милостивији према њему, — речју, Он ће се трудити, да све таланте, које му је Бог дао, добро употреби и умножи. Тако човек постаје право благодарно створење, а то је дар Богу, који је Њему мио. Такову благодарност хоће Бог; таковој благодарности учио нас је Спаситељ речју и делом; такова благодарност у истини прославља „ Дародавца", такова благодарност испуњава срце идушу нашу иебеском радошћу; такова благодарност укрепљује нас божанском снагом, а најпосле, такова благодариост чини нас способним, да примимо највећи дар: „в^ћнецЂ жизни". . Речима светог Апостола дакле „молим вас да не п/рилште узалуд благодат Божју " (II Кор. 6, 1.)! Него: Певајмо Госиоду за живота свога; хвалимо Бога свога док смо год! А беседа моја нека му буде мила! (Псалм. 104, 33, 34,) Амин!

У Српсном Сиону, на дан исповедника Стевана Новог 1893.

И. млади левит.*

Најважнији и за вечно епаеење најпотребнији догмати правоелавне вере католичанеке и апоетолеке цркве грчко-иеточне, издани на употребу омладини новоеадеке гимназије, трудом Петра Жилорадовића у Хали на Сали 1765. године. Са латинског нревео Симеон Араницки, протопр. капелан у Земуну. (СкршетакЈ-

Г л а в а III. 0 љубави. Пишање 1. Шта је дело љубави? Одговор 1. Под делом љубави разумем то, кад љубимо Бога мзнад свега, а ближњега као саме себе. Пишање 2. Где се садржи ова љубав? Одговор 2. У десет зановеди Божјих. Прве четири садрже љубав. којом Бога треба да љубимо, а осталих шест љубав према ближњем. Пишање 3. Шта је заповед или закон ? Одговор 3. То је наука, која садржи у себи пронисе за сва она дела, које тражи Бог од људи, да их чине или не чине.

Пишање 4. Које је нрва заповед? Одговор 4. „Ја сам Јехова Бог твој, који сам те извео из земље Египатске, из ропства, да неман! других богова осим Мене" (Исх. гл. 20. ст. 2—3). У овој зановеди заповеда Бог, да само Љега поштујемо као истинитота Бога; да Га познамо и верујемо; да се на Њега уздамо и од Њега само номоћи и заштите тражимо. (Псал. 81. ст. 9 — .10) „Да не буде у тебе туђега Бога и Богу страноме немој се клањати. Ја сам Госнод Бог твој, који сам те извео из земље Мисирске, отвори уста своја и ја ћу их нанунити," Питање 5. Зар не греше они, који свете призивају ?

* Писац ове беоеде је богослов. Штампасмо ју са задовољством, да буде конкретан доказ, како се у нашој богослокији данас негује практично проновсдвиштво, на катедри и у скамији. А г. нисцу желимо — истрајности. Почетак је лен; па нанред, са осталом браћом! Спремајте ее; чека вас велика жетва. Ур.