Srpski sion

С тр . 372.

„СРПСКИ СИОН."

В р. 24.

саретског, опазио два брата: Симона., кога су називали и Петром, и његовог брата Андреја, где бапдју мреже своје по мору, јер беху рибари. Исус се окрене њима и рекне: »Хајдете за мном, и учинићу вас ловцима људским". И Петар остави са Андрејом мрежу своју, и одма.х радо пођу за њим и постану његови ученици, а за тим и аностоли хришћанске науке. Овде морамо опазити то, да је Исус тиме, тито је за ученике и следбенике своје изабрао два брата рибара, хтео и нама да покаже, да. од својих следбеника иште братску љубав једног нрема другоме, да. иште сагласност и мир. У исти мах нас учи још, да је сила хришћанства заиста сила божанска и надприродна, која ствара од рибара ловце људске, ироповеднике речи божје, учитеље и добротворе рода људског. Па с истом усрдношћу, с којом су два брата, Петар и Андреј, оставили мреже своје и попгли за Спаситељем, научимо се и ми испуњавати* божанске заповеди нашега Госиода, који је рекао не само Петру и Андреју, него и свима нама: „Ходите мени сви, који сте уморни и оптерећени, и ја ћу вам дати одмора". За то, слушајмо иажљиво та,ј божански и пуни утехе позив, оканимо се опасних жел>а за првенством, славом, задовољством, богатством и другим земаљским добрима, због којих обично заборављамо, да ми осим проиадљивог тела имамо и бесмртну душу. Иромишл>ајмо дакле и побринимо се особито за њу, за душу своју и спремајмо њојзи сретну будућност. Неразумна привезаност за оно, што је материјално и равнодушност према души нашој, сгварају заразу, од које пате, како појединци, тако и цело друштво тако, да нико нема мира, нико не може да буде задовољан и сретан. Сиромаси, који се ничему не надају, вичу и завиде богатима, а богати, који буде завист у сиротиње, налазе казну за себе у богатству ЕКСОРТАЦИЈА НА С г \г г Нц|{ ишВцште чмок^ккишх согрЂшенТж \л\%, ишКститх и калгА Отецх каигл некегнуи #ци * Говорена у гимназији карловачкој.

свом; они који воле весеље, гину у самом том весељу, који теже за нрвенством, пропадају жалосно баш од тих својих жеља. С тога, као што болесници телом радо нритичу лечнику и усрдно испуњавају савете његове, ако желе да оздраве, тако и ми, којп душевно болујемо, притичимо премудроме лекару душа наших и, као верни следбеници Исусови, испуњавајмо марљиво, као Петар и Андреј, његове божанске зановеди, да би излечили душу своју и сретном ју учинили. С усрдношћу истом, као Петар и Андреј, пођоше за Исусом, по речима данашњег евангелија још два брата рибара, Јаков и Јован, синови Зеведејеви, који оставнше ради тога и оца и лађу и мреже своје. А стари Зеведеј остаде са мрежама својим на лађи, која се љуљала. на узбурканом. мору. Но ми у место да као Зеведеј останемо у мрежи заблуде, у место да нас потресају страсти и греси и да смо свагда оиасности изложени, — угледајмо се на синове његове, иођимо усрдно за Исусом, нримајмо свим срцем његове божанске заповеди и угледајмо се у свом свакидањем животу на његов божански пример, да би тако, проводећи живот у љубави, миру, правичности и чињењу добра, ст^кли себи вечну радост праведничку. Најпосле, данангње евангелије спомиње још, да је Исус, узевши са собом сво.је нове ученике, ишао по целој Галилеји, учећи и проноведајући евангелије, и у исти мах лечећи болне и натнике. За то, учимо и ми сами а поучавајмо и друге свагда спассносним заловедима и истинама еванђелским за добро наше и наше околине. А исто тако, но примеру Спаситељевом, тешимо увек оне, који страдају, и чинимо им добро, и љубимо ближње своје, као што сами себе .Ђубимо; онда ћемо бити прави хришћани и божја благодат биће на нама. Амин.

4РОПУСНУ НЕДЕЉУ.* Мат. зач. 17. ст. 14 — 21. ли ие ишВцит чмок'кки'лгл согрНЈшенТд н\'А, ни Отецх ка 'ш7, (СпВгтитх калгл согјикикни!