Srpski sion

С тр . 458.

„СРПСКИ СИОН."

Б р . 29.

тога кзложена су била ученицима у ходнику гимназијскож правила за чуваве против колере ради знања и равнања. П-го. Школска хигнјена, и то: школска болест кратковидост. 0 узроцижа те на жалост доста распрострте окобоље и о начину да јој се колико је жогуће на пут стане. Ш-ће. Сколијоза, „8соКо818" (крива ртењача). Набрајање свих узрока са којих сколијоза постаје, и шта ваља најзад чинити, да се та болест не развије. IV. ИоремвЛеност у храњењу тела. Како постаје и како се даје отклонити. Даље: главобоља и цурење крви на нос. Шта даје повода, да се једна и

друга болест развије, и на који се начин жогу обе болести сиречити. V-то. Нервозпост. 0 разниж н битниж узроцижа исте боље и како би се то све дало паралисати. VI-то Прилеичпве и заразне болести. Како се исте болести по школи шире и наредбе хигијенске, да се то предупреди. На почетку извештаја штампана је врло красна раснрава: „0 жоралном образовању, а нарочито о развијању карактера". Написао ју је г. професор Филип Оберкнежевић. Ова расправа треба да се прочита у што ширим круговижа, и зато ћежо је можда прештампати и у „Српски Сион". =.

ОГЛАСИ.

С Т Е Ч А Ј. 98 1—з Ради попуњења учитељског места при српској вероисповедпој школи у Борјаду (ВогјаЛ, Ва•гапуа те^уе) отвара се овим стечај. Плата је у новцу 92 ®ор., оеам и по ланаца ораће земље, 1 ланац ливаде, три хвата дрва, комад баште изваи села и комад код куће, за пероводство 4 Фор., 10 метери жита, 10 к. метери кукуруза, стан састојећи се из две собе, кујне, коморе, и штоларних прихода од ирилике 15 Фор. Изабраном учитељу спада у дужност, осим пропиеаног предавања у редовној повторној школи још и певачке дужности обављати у цркви и ван цркве уз свештеника. Конкурирати могу са уредно снабдевеним молбеницама свршени нрепаранди шга оспособљени учитељи, који су испит из мађарског језика положили. Молбенице нека се изволе на потписаног председника школ. одбора послати. Рок пријаве траје до 15. аугуста по нашем к. о. г. када ће се избор обавити. У ј Борјаду 5. јулија 1894. Димитрије Грујић, парох и председник.

С Т Е Ч А Ј.

97 2—3

Расписује се овим стечај на упражњено мјесто учитеља на српској основној школи у Петрињи до 10. аугуста 1894. по новом календару. Плаћа је учитељева 600 Фор. годишњих, стан у натури и врт; осим тога добива учитељ за сваки парастос 1 Фор. и за спровод, ако се позове, 1 Фор. Дужности суму: обдржавање редовпе и опет овне школе, иојање у цркви и подучавање дјеце

у појању односно пјевању, те пероводство у сједницама и у црквено-школским пословима у опће. Ноталном пјевању вјешти имају предност. Молбенице шаљу се на школски одбор. У Петрињи, 6. (18.) јула 1894. Српски школски одбор. Бр. 23. М. Шк. Од. 1894. С Т Е Ч А Ј. /-з На сомборској српској вишој девојачкој школи овим се отвара стечај на место иомоЛног учитеља односно учитељице за рачун, геогра®ију и историју, а ирема околностима и за друге иредмете. Од компетената се тражи, да имају учитељско оспособљење и осцм тога и оспособљење за учитеља односно учитељицу за грађанске школе. Компетовати могу и они оспособљени учитељи народних школа који се обвезали буду, да ће испит за грађанске школе накнадно положити, но у том елучају ће се сматрати само за привремене. Сваки изабрани и потпуно квалиФиковани учитељ односно учитељица, две године дана служи у привременом својству и тек по истеку тога времена добија декрет и иостаје сталним учитељем. Са овим местом скопчана је годишња плата од 800 Фор. а. вр. Рок стечају излази од првог дана публиковања у званичном листу „Српском Сиону" па за четир недеље дана. Изабрани учитељ примиће своје учитељско звање од 1. септембра о. г., од када ће и плату добијати. Из седнице м. Шк. Одбора, држане у Сомбору 8. (20.) јулија 1894. Жарко Ј. Поповић, II. Ђ. Вукићевић, зам. перовођа. председник м. Шк. Одбора.