Srpski sion

С тр . 460. „СРПСК И СИО Н." В р . 29.

Аа III. С. 127. през. ех 1894. С Т Е Ч А. Ј. 104 !- 3 Ради пооуњења упражњеног места једног шмо^ног учитеља за математику и природне науке у сржкој вишој девојачкој школи у Панчеву овим ее расписује стечај. Молбенице за ово место имају се најдаље до 1. (13.) августа ове године Сриском Народном Школском Савету у Карловцима поднети. Молитељи имају доказати, да су Срби православне вере да су оспособљени учитељи и да српским језиком потпуно владају. У случају, ако немају стручнога оспособљења за грађанске школе, дужни ће бити и ово себи после шбора у најкраћем року прибавити. У дужност изабранога учитеља спада оредавање математичних и природних наука у сва 4 разреда поменуте школе а по околностима још и обучавање у цртању, краснонису или у другом којем наставном предмету. Плата је помоћног наставника 800 Фор. годишње, но без станарине и десетогодишњих доплатака. У Карловгџша 1. (13.) јула 1894. Председништво Српеког Народног Школеког Савета. С Т Е Ч А Ј. 93 2-аОставком г. Михаила Радановића, срп. нар. учитеља, овим се расписује стечај за учитеља мушких разреда у Тиса-Хиђошу. (Торонтал, у протопопијату Вел. Кикиндеком.) Плата је учитељу у готовом новцу 400 ф. а. вр., 2 ланца добре ораће земље (на коју ће учитељ порезу плаћати), слободан стан еа баштом и огревом. Изабрани учитељ дужан ће бити школском уредбом пронисане предмете деци предавати, у цркви недељом, свецом и празником, као и у ускршњи пост средом и петком, на јутрењу и преждеосвећеним литургијама појати. Рок пријаве до 15-ог Августа по ст. кал. о. г. Изабрани учитељ ступиће у звање 1-огсепт. по новом. Из седнице школ. Одбора, држане у ТисаХм/јошу 29-ог јуна 1894. Васа Замуровић Јоца Милосав учитељ и иеровођа. председник шк. одбора. С Т Е Ч А Ј 87 3—3 Расписује се стечај за учитељицу у Бегечу. Дужности су јој, да по ,.Уредби Школској" ради у I. и П. разр. мешовите школе, а плата је 300 Фор. за редовну, 40 Фор. за поФторну школу, 5 Фор. за писаћи прибор, 2 хв. тврдих дрва, сламе за огрев колико треба, слободан стан са баштом и једна башта ван села. Рок етечају траје до Преображења о. г. У Ђегечу, (Бачка) 25. јуна 1894. Ђ. Михајловић, Тоша Мутибарић, перовођа. председнив.

С Т Е Ч А Ј. 89 з-з Услед налога сл. епарх. школ. одбора Темишварског, ради сталног попуњења учитељског места на срп. вероисп. школи у Парцу (Тетезте§уе) овим се стечај расггасује. Плата је учитељу 300 ф . годишње, два хвата дрва, слободан станодједне собе, кујне, шиајза и штале и врта, и то башка од школе. Учитељ је дужан све законом прописане иредмете у школи предавати, у цркви појати, повторну нгколу држати и децу црквеном иојању обучавати. Комиетовати могу само они који су сомборску препарандију свршили и испит из мађарског језика положили. Рок стечају траје до велике Госнојине. Компетенти имају своје молбенице до рока ноднети овомесном одбору и лично се иријавити. Из седнице цркв. школ. одбора држане у Пари/у 28. јуна (9. јула) 1894. Цркв. Школ. Одбор.

Бро.) 4/шк. ех 94. 83 3—3 С Т Е Ч А Ј. На срискшА вероисноведним народним школама у Сенти упражњено је једно учитељско место, на које се овим стечај отвара. Са овим местом скоичана су следећа берива; у готовом новцу 262 ф. 50 н., које се месечно у напред исплаћује, у име станарине 150 ф., у име огрева за сламу 25 ф.; 24 куб. мет. меканих дрва; у име школског наушала 14 ф. 25 н. Сва ова берива иодиже учитељ из варошке домаће благајне увек тачно и у напред. А најзад 28 јутара 474/1600[2 хвати добре ораће земл.е, од које учитељ краљ. порезу и еквиваленат из свога подмирити има. Изабраном учитељу спада у дужност: у разредима које му школски одбор одредио буде, све предмете предавати, који су у школ. уредби прописани, не мање, као вероисиоведан учитељ — у сва четир разреда — децу у појању обучавати, са ис.том при богослужењу у цркви нојати и једну певницу држати. Молитељи ваља своје добро снабдевене молбенице и о оспособлЈењу из мађарског језика, од дана овог увршћења за шест недеља одбору овом да поднесу, када и рок стечају истиче. Од молитеља се захтева, да се у ногледу иојања лично нрикаже. Новоизабрани учитељ има своје место 1. сеитембра по нов. кал. по претходној нријави за узети, од којег дана и плата му почиње. Из седнице школског одбора, држане у Сенти 22. јуиа-(4. јула) 1894. год. Ђ. Теодоровић, Васа Вујић, перовођа. председник школ. одбора.

ч