Srpski sion

В р . 29.

„СРПСКИ СИОН."

Стр. 463.

С Т Е Ч А Ј. 108 !- 2 На основу скупштинског закључка, овим се стечај отвара на једно унражњено учитељско место у срн. правосл. вероисповедним школама у Еарлову. Плата је изабраног учитеља на годину следећа: 500 Фор. а. вр. које учитељ у месечним оброцима из благајне сл. месне цркв. школ. онштине у напред прима; 5 ®ор. у име паушала; слободан стан од 1 собе (за време), кухиње и дворишта, и у име учитељског огрева 2 хвата сламе. Изабраном учитељу спадаће у дужност: у разредима које му школ. одбор одредио буде, све школ. уредбом прописане предмете предавати; у цркви при богослужењу за једном певницом нојати и децу црквеном појању обучавати. Молиоци који ово место иолучити желе, имају своје ваљано снабдевене а оспособл^ењем из мађареког језика подкрепљене молбенице најдуже до 15. (27.) августа о. г. одбору овоме да доставе, кога ће дана и рок стечају истећи. Изабрани ће место своје наступити и редовну плату почети примати 1. сеитембра о. г. Из седнице карловског срп. правосл. школ. одбора, држапе у Еарлову 29. јуна (11. јула) 1894. год. Школски Одбор.

102 1 — 1

С Т Е Ч А Ј У сржком забавишту Добротворне Задруге Срикиња Повосаткиња унражњено је место забавиље. Плата је: 350 ф . у готовом, 60 ф . у име стана и два хвата дрва у име огрева. Које желе тражити ово место, нека ноднесу своје молбенице са нужиим документима на председништво ове Задруге до Преображења о. г. У Новом Саду 9. (21.) јула 1894. год. Председништво.

А<1 Ш. С. 156 през. ех 1894. С Т Е Ч А Ј. 105 1 -3 Да би се у смислу решења Срнског Народног Школског Савета од 29. марта (10. апр.) о. г. бр. 40./42. могао отворити 1. септембра први разред усностављене православне сриске мушке учитељске школе у Пакрацу, расгшсује се овим стечај на два ирофесорска места у истој школи, и то 1едно за катихету и про®есора срнског и црквено-словенеког језика, црквеног појања и правила, а друго за проФесора педагогијских, природних, математичких и осталих паука, које су школском уредбом за учитељску школу прописане. За катихету се иште, да је свршени богослов са гимназијским испитом зрелости и да је потпуно вешт црквеном појању а дужан ће бпти, ако још није свештеник, ступити у свештенички чин. За другог ироФесора се иште, да је свршио педагогијске науке на вишем којем Педагогијуму или на свеучилишту, и да је стручни проФесорски испит положио. Оба избрана про®есора дужни ће бити, сваки у 18 седмичних часова, све уредбом школском за први приправнички разред прописане предмете у смислу наставног плана предавати и сматраће се у смислу уредбе за српске народне школе за прве две године службовања као иривремено иостављени. Плата је свакога редовног нроФесора 1000 Фор. и 10°/ 0 станарине; осим тога примаће они после сваке петогодишње ревностне службе 100 Фор. годишњега доплатка, а носле 30 -годишње службе у учитељској школи имају право на мировину у износу постигнуте нлате. Вал,ано инструиране молбенице имају се до 1. (13.) августа о. г. иоднети Српском прав. Народном Школском Савету у Карловцима. У Еарловцима 1. (13.) јула 1894. Председништво Српоког Народног Школског Савета.

оооооооооооооооооооооооооооооооооооооо

80 3 — 10

ЗБ0Н0ЛИВНИДА ФРИДРИХА ХЕНИГА У АРАДУ

^ЈЖЈј

Основана 1848

0 0 0 0 Преноручујем сл. црквеним општинама и сл. упра- 0 вама манастирским своја у више прилика медаљама одликована и ц. 0 и кр. новлашћена патент-звона која су много јача и лепшег звукаЛ од осталих звона. — Готовим гвоздене покретне круне, номоћуО којих може се највеће звоно лако кретати, а тим је начином звоноф сачувапо од сваких неприлика, а особито наглашујем, да моје патент-ф звоно не може да пукне. — Даље, зготовљавам гвоздене постаментел за звона. — Примам и стара звона, т. ј. пукнутћ, да их иреливамж у нова но врло умереној цени са гаранцијом. 0 ф Нагап^- ез егсаопШе 321Уа11уи 0-уаг Ј!ј- Н о п 1 ^ Г г 1 ^ у е з, А г а 1 л оооооооооооооооооооооооооооооооооооооо