Srpski sion

Стр. 452.

„СРНСКИ СИОН."

Б р . 29.

Сви ови извори скупа дали би годишњи приход од 28.000 фор. Нагласити нам је, да овде није узет у обзир ирилог фонду од високопреосвећених наших епископа. Исто тако није уведена камата за црву годину од 10.000 фор. основиде светог нам патријарха. Није узет у обзнр ни онај приход, што би га поједини усталачки родољуби о народним светковинима за фонд св. Саве од год до год могли нобирати. Нисмо увели у рачун ни евентуални прилог Српске Матице и Српског Народног Позоришта, које би народне установе од своје стране требале такођер допринети ојачању фонда светосавског. Најзад није узет у обзир ни приход од будућих завештаја фонду св. Саве. Да тих завештаја што више буде, око тога треба сваки родољуб у свакој пригоди да прионе, јер ми данас немамо прече потребе од ове, којој је намењен фонд светога Саве. Од овог прихода у износу од 28.000 ф. могла би се једна половина трошити на непосредну потпору сиромашних општина, којима би се тако богато враћало, што саме приложише у фонд. Друга половина би се додавала основици светог нам патријарха, која би на тај начин на крају прве године већ износила на 25.000 фор. Кад би се та свота издала по 5 % на камату, тако, да се свагдашња годишња камата придода капиталу и с овим заједно даље укамати, тада би горњих 25.000 фор. после 10 година, додајући после сваке године прилог од 14.000 фор., изнели 200 и неколико хиљада. А кад би на исти начин поступили кроз 20

година, имали би на крају тог рока своту од преко 500.000 фор., дакле фонд од по милијуна, с којим би се вероисповедној нам народној школи већ боље могло помоћи. И за све време, док би фонд овако растао, имали бисмо сваке године 14.000 фор. на расположењу за непосредну потпору сиромашних школа. А и опет напомињемо, да овде нису узети у рачун завештаји, који ће бити учињени фонду св. Саве, и са којих ће фонд тај много брже и јаче се повећати. Јер узмимо да после неколико година придођу фонду путем завештаја иоле знатнији легати, онда ће основица одмах бити већа, а тиме и коначни резултат после 10 односно после 20 година много повољнији. Показасмо да фонд св. Саве има све услове за опстанак, брз напредак, сигуран успех. Да тако и буде, то ће зависити од свију нас, а у првом реду од народне иишелигенције, мушке и женске, а посебице од нашег свешшенсшва и учитељсшва и српске омладине. Како и овде себи сами простремо, тако ће нам и бити. За то нек остане на страну свако умствовање и цепидлачење, него сви од реда устанимо слошке, ириложимо сами па фонд св. Саве, и иорадимо својски свуда и у свако доба, да и други шо учине, пак да нас види Бог. / Не пођемо ли тим путем. биће нам свима друкчије, горе. Али ћемо тада за све немиле последице ми сами у првом реду и највише одговарати. За то: на посао што је Србин и Српкиња и што љуби своје лепо Српство и свето' православље! р. у.

&

ПРОПОВЕД О ЗАСЈ1УЗИ ЗА ХРИШЋАНСТВО.

„Ако ко иоруши цркву Божју, порушиће га Бог; јер је црква Божја света, а то сто ви" (I. Кор. 3, 17). раћо и сестре! Још је пророк Давид рекао и певао : „ Служите Госмоду са страхом, и радујте се с трепетом " (Пс. 2, 11). А где ћемо му боље служити, и где ћемо га боље славити и хвалити и где ли се боље радовати са страхом, ако не овде у цркви Божијој. Овде је чист извор наше славе, па овде иред Богом ваља нам се радовати.

Овде је место, где треба да сјединимо радости наше и да хвалимо Богу на ономе, што нам је даровао; ту је место, где треба да се ириберемо, како ћемо да употребимо оно, што нам је Бог дао. Грозне су речи Апостолове на онога, који иоруши храм Божиј, да Ие онога иорушити Вог. Тако велика се пажљивост иште, кад се користимо храмом Божјим, да не би достојанство његово повредили.