Srpski sion

Стр. 540. „СРПСКИ СИОН."

оправдано јавно нападање ма на ког српског црквеног велпкодостојника, аособпто на српског патријарха, јер се тиме руши углед не само српске црквене ноглавпце. него н деле српске нравославне цркве, па н српског народа". — Радујемо се, да наше дрквене-лпштине тако суде, и да их испуњава уверење, да наиадаји на црквене нам великодостојнике није наиадај само на њи, него још веКм и итетнији натшдај на углед наше цркве и народа. И кад би то уверење сазрело у нашем народу н њиме се иснунили сви они, који су позвани, да јавном речи стоје на бранику части и угледа евоје цркве и свога народа, било би онда можда, и немогуће, да се ма какви пробисвет и бездушник титра и тргује са светињама частп нам народно-црквене. Поносан народ, морално осетљив и витешки народ нађе увек пута и начина и моралних средстава, да ућутка и онемогући катилинарне инднвидуе п и егзистенције, ако се ове и појаве у његовој средини. Но, историјском моралном пресуђивању садашњице наше тешко ће ноћи за руком пронаћи, да је данашња наша генерација хтела и билакадра те путе и начине проначи, та морална средства употребпти. Црквеним општинама, које су до сада прегле, да бар са себе скину сумњу, да се нису знале у данашњем добу тесногрудости, моралне анатпје и безчуствене равнодушности, узвисити до моралних висина народног поноса и истинитог родољуба — нека је част! (Прилог Фонду св. Саве). Из Саса (Нови Карловци) нам јављају. да је тамошња црквена скупОГ.Л СТЕЧАЈ. "6 2—2 Услед донешеног одборског закључка суботичке српске иравославне црквене ошитине, из седнице од 20. јула (1. авг.) 1895. бр. 71./895. овим се расписује стечај на једно стппендијско место из добр. грађанске закладе блажп. Јована п Терезије Остоић. У смислу 9. тачке III. одсека основног нисма, стипендија ова за ученика средњих школа док је у месту својих родите .Ђа илп старатеља пзноси годишње 100 Фор., ван .места својих родитеља на страни 250 Фор. 7 а слушаоц свеучилишта или академије добија годишње 400 ®ор. Издавање стипендије ио свршеним наукама на свеучилишту или академији нродужиће се на годину дана, у тој цели да за то време пито мац дужан буде докторски степен ноложити.

Б р . 32.

штина закључила, да се из црквено-онштинске благајне приложи на фонд св. Саве 100 ф. Тај закључак је већ изведен и новац унлаћен. Част честитој. црквеној општпни у Сасама.! (Свештеничко удружење у Србији) одржаће своју VI. редовну свештеничку скупштину 2-3 августа о. г- у Београду. Осим послова који «е управе н организације удружења тичу, и осим предлога Главног Одбора п поједпних чланова. читаће се на скупштини расправа: „0 сталном уређењу материјалног стања свештеннчког код нас с' погледом на све што је до сада по овоме питању рађено". (Српски учитељски конвикт у Нов. Саду) добно је -за свог новог потпомажућег члана Пресветлог г. Светозара нл. ЈСушевиЛа, вел. жунана у Блацком с нуном уплаћеном чланарином од 50 ф. Као потпомажућп чланови уилатпли су још у име својих рага г.г. Лаја Гостовип из Нов. Сада 20 ф.; Ђура ЈоваиовиК из Срп. Итебеја: Петра удова ОбрадовиИа , учитељка из Лнповчана: Добротворна Задруга Српкиња у Вел. Бечкереку; п Добротворна Задруга Српккња у ТГиђију сви по 10 ф. —- Сржкк учнтељскп збор у Вел. Кикинди уплатио је 20 ф. у спомен свога упокојеног друга Ссвера ВеселиновиЛа у место венца. На послетку српска провославна цркв. општина Новосадска издала је на рачун фонда дра Ђорђа Натошевића 182 ф. 42 н. Свршени трииравници сртгске учитељске школе у Сомбору прнредили су беседу у Опаву н Бел. Бечкереку у кориет овог завода и послали су (председннк г. Владимир П. Блајић из Вршца) као чист приход од те две беседе 84 ф 17. нов. а. вр. Нека је хвала и елава свимд прилагачима и члановима потномагачима!

АСИ. Првенство имају на ову стинендију у ирвом реду суботички еродници завештатеља Јована и Терезије Остоић, у другом реду сродници ван Суботице, у трећем реду суботички синови који са Фундаторима нису у еродству, а напослетку ученици, Срби православне вероисновести ма из ког краја Аустро-Угарске монархије. Проситељи своје молбенице снабдевене са крштеним писмом, сведоџбом о свршеним школским наукама, лечничким исказом о стању здравл.а и развитку тела, а сродници и са сведоџбом сродства, најдуже до 27. августа (8. септембра) текуће године потиисаноме нек поднесу. У Суботици, 26. јула (7. августа) 1895. Стеван Манојловић управитељ Остоићеве закладе.