Srpski sion

Б р. 1.

„СРПСКИ СИ05."

С тр. 3.

6. Објављивање времена свештенству одређеном за учествоваље у архијерејском богослужехћу, у које ће се исто скупљати на обавл>ање „пос/гкдовашА кх скатол »8 нри» чафсж!«." 7. Извештавање проФесора црквенога правила у овдашњем православном српском богословском училипгту о одредбама Нашим у погледу извршавања правила црквепога у појединим приликама од стране појаца. 8. Старање о томе, да се у овдашњој саборној цркви у дане већих празника, када не би било архијерејског богослужења, свршава саборно богослужење од најман>е тројице презвитера, у колико може да буде са ђакоиом једпим или више њих, у коју ће сврху бивати мештапско свештен ство по извесном реду одређивано. 9. Договорно са појединим члановима овомесног свештенства устаповљавање о томе, ко ће у саборној цркви на литургијама у иедељне и празничне дане тгроповедати, као и вођење евиденције о вршењу службе од стране овомесног свеиггенства. 10. Пажење на то, да нри јавним литијама и другим службама, у којима свештенство зборно учесгвује, влада међу њима добар ред у сваком погледу, како верни иарод не би с те стране добивао рђава изгледа. Дано у Карловцима на дан св. оца Николаја у години служења Нашег свештеиичког четрдесетој, патријаршествовања шестој, а рођења по плоти Господњег 1895. Георгије Бранковић с. р. Архијешскои Карловачки, Мптроиолит и Патријарх српски.

Н а р е д б а 1Веговог Високопреосвештенства, епискола бачког Германа ОиачиЛа, о укидању свију обичаја у епархији бачкој. који приликом вепчања у цркви смерају на какво год плаћање и потраживање од брачних парова.

К. 1778. ех 1895. Пречаспи г. Прошопрезвишер! У колико би се и после ступања у живот закона о такозвапом грађанском бра ку одржавао гдегод у подручју Наше епархије иређашњи обичај, да се од брачних парова приликом њиховог венчања изискују неке пристојбе и ириноси као: за црквене венце. школски фопд (који се и мимо тога код добре воље иодпомоћи даје) и друга уобичајеиа плаћања — овим за будуће наређујемо, да у опште сваки такав на плаћање смерајући обичај приликом венчања безусловно престати има. 0 чем ненропустите Преч.-Ваша парох. свештенство а посредством тога и цркв. општине протопрезвитерата вашег знања и равнања ради обавестити. У Нов. Саду 23 дец. 1895. Герман Опачић с. р. Епископ.

Одликовања. ПреосвеЛени господнн Никанор ПошвиИ еттскоп темишварски благоизволио је одликовати црвеним појасом, које за дугогодигање ревно и савесно службовање цркви и народу, које за заслуге на пољу нагае црквене књижевности, ове свегатенпке темигпварске дијецезе: Захарију Стојановића, пароха варјагаког, Саву Фемића, пароха гаадског, Петра Предраговића, пароха куманског, Милутина Думића, пароха меленачког, Јована Јакшића, пароха у Срп Црњи, Југа Станикића, пароха тарашког.

Ас1 М. 015 623. Сии. 38. ех 1895. У СТ АВ за монашку школу спојену са интернатом за образовање манастирско-монашкога свештенства у манастиру Хопову. §. 1. За религијозно-морално, богословско. економско и опће образовање манастирско-монашкога свештенства оснива се монашка школа са интернатом у сремско фрушкогорском манастиру Хопову, која се издржава од свију карловачкој митрополији иодређених манастира сагодишњим новчаним прилозима, којих меру одређује према