Srpski sion

„СРПСКИ

СИОН."

бр . 36.

водној оставци Ј. Ђ. Ћосића, срп. народ. учитеља на „прњаворској" шкојји у Араду. С позивом на високу „Уредбу за српске народне школе" од 1872. год. други део §. 85. м. Школ. Одбор није допао прилике да поступи по г. н. високој уредби: други део, §. 67. Очевидно је дакле : да је расписан „ Стечај" наименованог „Привр. Управљ. Одбора" под бр. 315. 1896, о г ц 8. (20.) августа 1896. г. у 34. броју „Оршког Сиона и од 18. (30.) августа 1896 по све ненадлежан и незаконит учин тога одбора. Да би се сачувало наше честито народно учитељство од обмане и излишна трошка, а општина арадска од непредвиђеног материјалног и моралног уштрба, молимо велештована господина као уредника, да изволите уврстити ове редове у првом по реду наступајућем броју цењена листа „Српског Сиона". Из седнице местног школског одбора држане у Араду 21. августа (2. сентембра) 1896.године. С одличним поштовањем јереј Стеван плем. Видак председник III. 0. Јавна захвалност. Јављамо свима сродницима и пријатељима тужну вест, да пам се наш сунруг, одпосно отац, брат, таст и деда Иавле ПоиовиЛ после кратког али тешког боловања у 67. години живота свога дана 21. августа т. г. у вечност преселио. Овом приликом не можемо пропустити а да не изрекнемо пајусрднију захвалност високопречасном госиодппу ЈХукијану Богдановићу патријаршеском протосинђелу, преч. г. Васишју Кон стаптиновићу протојереју и Стевану Јовићу паросима карловачким, и преч. г. Јовапу Јеремићу протојереју, иреч. г. Ивану Маширевићу ђакону, господину Василију Вујићу гимпаз. управител.у и осталој ироФесорској колегији, г. Светозару Јанковићу градоиачалнику и осталом грађанству карловачком без разлике, који покојнику својим учешћем носледгву иочаст указаше, а нама донекле тугу ублажише Иека је свима п свакоме благодарност овим изречена. У Карловци, 25. августа 1896. Анка ПоповнЋ удова у име ожалошћене породице.

ОГЛАСИ. 3 А К У П. 2-2 Власништву ерпеке правоелавне патријаршије карловачке принадајуКе задолмљеио земљиште од 1100 катастралних јутара у VI. каћско-ковиљском заливу заједно са 500 евентуалпо 1000 кат. јутара незадолмљеног земљишта „Уог1ап(1", које се запаш-

њак уиотребљује, издаје се од 1. октобра о. г. по новом календару на три године путем ОФерата иод закуп. РеФлектанти нека изволе своје ОФерте до 3. (15.) сентембра о. г. иа патријарашког Фишкала г. др. Павла Јапковића у Новоме Саду, у аутентичној Форми послати, или тога дана до 9 сати до иодпе у писарни истога предати, када ће се и усмена лицитација одржати, где се и ближи услови овога закуна дозиати могу. У Карловци , 19. (31.) августа 1896. Економат п а т р и ј а р а ш к и А<1 III. С. зап. 173. ех 1896. 150 1—2 С Т Е Ч А Ј. Ради понунења упражњених места редовног проФесора за мађарски и немачки језик, историју Угарске, а ио потреби и друге сродне предмете у срп учитељској мушкој школи у Сомбору овим се распиеује стечај. Молбенице имају се за ово место најдаља до 8. (20.) сеишембра 1896. ноднети срп. пар. школском савету у Карловцима. Молитељи имају доказати да су Срби нравославне вере, и да су стекли оснособљење за ове предмете у којем свеучилишту или вишем иедагогијуму, по првенство имају оспособљени за горњу струку гимназијски или препараидски ироФесори. Плата је оспособљеном ироФесору 1000 Фор. годишње са 10%' станарином, после сваких пет годииа успепше службе годишња повишица од годишњих 100 Фор., а после 30 годипа службовања мировина у износу постигнуте плате. Ако је постављепи без прописане потпупе квалиФикације имаће нлату од годишњих 800 фо рината. Оспособљепи проФесор ће се у смислу школ. уредбе сматрати за две годппе слу жбовап.а као привремено постављен, а сунлеит се уоиште поставл.а у привремеиом својству. Из седнипе срн. прав. нар. школског еавета, држаие у Карловцнма, 17. (29.) августа 1896. Председништво срп. прав. нар. школског сатеета.