Srpski sion

(Ј тр , 162

ноштру 0. И. С. на администрацију нарохије у Г. Товарник, администратор парохије у Ст. В. јереј Н. П. за админпстратора баноштарског и наносдетку личнп помоћник пароха добановачког 0. А. Ј. за админпстратора парохије у Ст. Бановде. — Јеромонах манастира Гргетега 0. Г. С. прелештен је и причисљен браству Ман. III. — Услед пријаве архидиједезалног адшшистративног одбора наложено је неким свештенидима под претњом најстрожпје личне одговорности, да пмају у скупштимске и одборске седииде уредно долазпти. — Извешћује се јереј С. Ј администратор парохије у К, да му је одлуком Саборског Одбора плата као бившем иротопрезвитерском капелаиу обуетављена —Уступљена је надлежном окр. иротопрезвптеру на извпђење притужба јереја Г. В. пароха у Б. против тамошњег учитеља, што исти није једне недеље св. литургији прнсуствовао ни за певнидом појао, — Припуштају се полагању стечајног пснита јереји М. 1Т. адм. парох у П. и Ј. Л. вероучитељ у Р. — Извештава се Саборскп Одбор, да је умпровљенн јеромонах крушздолски Лазар Азудки у Сентомашу преминуо. — Парох у Ш. јереј П. Н. одбнја се са молбом, да му се суспензија одгоди до решења његова рекурса на Љегово дес. и кр. Аностолско Величанство. — Умољена је нредставком кр. земаљ. влада, одео за богоштовје и наставу у Загребу, да брисање деде римокатолика Ф. Б. п православне матере Ј. рођ. Р. у Земуну из православних матица крштених одгоди дотле, док се не решп у изглед стављено пнтерконфесијонално пптање на хрв. слав. земаљском сабору. — Доиесене су две бракоразводне пресуде, једна на сажитије, а једна на развод брака гласећа. (Први шематизам епархије Темишварске.) Као што дознајемо ушао је у штамиу и први шематизам епархије Темиигварске, што га је по налогу високонреосвештеног господииа епискоиа Н-иканора ПоповиЛа саставпо тамошњи конзисторијални бележник и нротођакон г. Евгеније Жетица. Шематизам се тај штамиа у Српској Манастирској Штампарији. (Почасни доктор богооловије). Љегово Величанство, превпшњом одлуком од 16 новембра 1896, благопзволело је одобрити, да буде удостојен, од Черновпчког унпверзитета, степена доктора богословпје впреч. г. архпмандрит митрофор и подпредседник архиеп. Конзисторпје Черновпчке Василије Репта. Дана 31 јануара о. г. обављен је у Черновнчком унпверзит^у свечанн чин проглашења новога почаснога доктора. („Православно црквено право") што га је написао данашњи нреосвештени господин епископ Др.

Никодим Милаш , нревео је 1)г. А1ехап(1ег Е. V. Ре881с на немачки језик .п штампао ове године у Вечу; а као што јављају, нггампа се у Петрограду п руски превод истога дела, чему се ма Србп можемо са поносом радоватп. (| Сава Бјелановиб). Црна и тужна весг, да је 2. (14.) о. м. велики Србпи, илеменити родољуб, неуморни раденик сриски у кршној нам но и милој Далмацији, честити п врлп Сава БјелановиЛ, уредник „Српског Гласа", иепуетио своју велику душу, растужила је на све стране честитог Србина сваког. А да смрт пита: кад треба да закуца на врата, уверепи емо, да би јој цело Српство једнпм гласом казало : и сувише је рано, да Српству у Далмацији откида са груди и отпмље из д.ше Саву Бјелановића. Овако нам остаје, да са рањена срца н са ојађене душе уздишемо благодарно алп тужно: лака ти земља, п вечан спомен врли Саво БјелановиЛу!

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. Ас1 бр. К 117, 144/110 ех 1897. 26 1-6 ЗВАНИЧНА ОБЈАВА. Устаповљени су рокови за полагање стечајног исиита пред овоконзисторијалним новеренством, први у иролеће око 'Вурђева, а други у јесен око Митрова дана. Они, који се желе томе испиту нодврћи, имају своје ваљано инструјиране и нронисно би.љеговане молбенице до укључиво 15. априла односно 15 октобра (по ст) текуће године овој конзисторији ирипослати и прописану испитну таксу у своје време положити. Председништво за полагање стечајног испита известиће благовремено молитеље о дану полагања. У Карловцима 4. (16.) марта 1897. Архидијецезална конзисторија. Бр. К. 103 ех 1897. 24 1-3 С Т Е Ч А Ј. На парохију П. разреда у Чакову с' платом од 800 Фор. и станаринским еквивалентом од 200 Фор. годишње. Парохијску сесију почеће уживати изабрани иарох тек почетком екопомске годиие 1897/8., звање своје пак има настуиити одмах иза потврде избора епархијском влашћу. Молбенице ваља иутем претпостављених власти поднети потнисаној конзисторији до краја месеца марта 1897. по старом календару. Епархијска конзисторија Темишварска.