Srpski sion

С тр . 418.

Б р. §6.

Бр. Е. 388 I. 80 ех 1898. 65 3—3 С Т Е Ч А Ј. На парохију VI. разреда у Парти. Рок пријављивању путем надлежпих претпостављеких власти 8. (20.) јули 1898. год. Епарх. конзисторија вршачка. С Т Е Ч А Ј. бГ7-з Овим се расписује стечај иа два упражњена учитељска места за I. и П. и III, и IV. раз. средишне, срн<же, вероисповедне, мушке школе у Башахиду. Плата је за свако место 450 ®ор. у готовом новцу; 60 Фор. за иоФторну школу сваке друге године ; 5 Фор. у име паушала; 3 ланца добре ораће земље, на коју ошнтина порез и све општинске трошкове плаћа; слободан стан, башту и огрев ио потреби. Учитељ Ш. и IV. раз. добија од укоиа 1 Фор. Изабраним учитељима у дужност спада, све по закону прописане предмете предавати, децу црквеном појању обучавати, при сваком богослужењу, као и у време св. поста при пређеосвећеној литургији певницу држати, Компетовати могу само оспособљени учитељи, и који су и из мађарског језика испит положили. Рок стечаја траје до 5. јула т. г. кога ће се дана и избор обавити. Ако би који од компетената снособан био обучавању деце нотном појању, уживаће годишњу награду од 60 ®ор. Из седнице школског одбора, држане у Башахиду 21. маја 189 год. Стеван Перишић Петар Перић перовођа. предсеник. АД бр. К. 436/276 ех 1898. 67 3-3 С Т Е Ч А Ј. На упражњену парохију VI. разреда у Ст. и Нов. Бановцима овим се стечај расписује. Компетенти нека сво.је пронисно биљеговане и инструјисане молбенице надлежним иутем овој конзисторији до укључиво 14. (26.) јула- 1898. поднесу. Из седнице архид. конзисторије, држане у Карловцима 19. (31.) маја 1898. Архидијецезална конзисторија.

А<1 бр. К. 406/278 ех 1898. 66 3—3 У бракоразводној парници Тогие ОбшиЛа из Даља против супруге му Марије , којој је сада место пребивања непознато, овим се позива супруга Марија, да у року од 6 месеци потписаној конзисторији или сама лично предстане или место свога садањег пребивања пријави, јер ће се у противном случају лротив ње подигнута парница и без ње окончати. Из седнице архид. конзисторије, држане у Карловцима 19 (31). маја 1898. Архидијецезална конзисторија.

С Т Е Ч А Ј. 7) з—з Овим се расписује стечај па учитељеко место у Петрову Селу (у тамишкој жупанији, посл. ношта Т Кекаа) са следећом платом: 143 Фор. 19 н. у готовом, 40 киб. жита (вреди око 140 ф.), 26 киб. кукурузе (вреди око 52 ®ор.), 3 л. сенокоса (доноси год. на 80 ®ор., 4 хв. дрва, 10 ф. паушала и 40 ф . за иоФторну гиколу, у свему дакле на 470 ф.; осим тога стан од две собе, кујне и к )море са баштом. — Ако би учитељ био изабраи за перовођу, добијао би зато 20 ф. годишње. — Молбенице са сведоџбама нека се пошљу непосредно срп. нрав. цркв. општини у Петровом Селу. — Избору ће бити прииуштени само они компетенти, који су потпун испит за учитељ. оспособљење (дакле и из мађарског језика), с успехом положили. — Рок стечају траје до 1. августа т. г. У Темишвару 10. Јунија 1898. Јов. Поповић ир. еи. шк. референт. С Т Е Ч А Ј. 74 2-3 Овим се расписује стечај на упражњено учитељско место на четвороразредној школи. Учитељска је плата: 400 ®ор. у готовом, 4 ланца ораће земље, на које учитељ сам терете сноси, 20 Фор. у име огрева и паушала, 50 новч. од погреба и парастоса, где позван буде, слободан стан (2. собе, кујне, јеловник,— штала и шупа), с баштом. У дужност му спада: предавање по прописима, црквеном појању децу обучавати, држати певницу у цркви, поФторну школу и при седницама сва три одсека општинске управе перо водити. Рок стечаЈу св. Преображење, када ће се и избор обавити, личне пријаве узимају се у обзир. Из скушптинске седнице држане у Срп, Ченеју 14. јуна 1898. године. Милан Вакић Исидор Бачвански учитељ и перовођа. шкод. председник. С Т Е Ч А Ј. 75 2-3 На упражњено учитељско место у Јабуци, плата је учитељу 320 Фор. а вр. 2 хвата тврдих дрва у вредности од 20 ®ор. Слободан стан и башта, Учитељ је обвезан школском уредбом прописане лредмете у школи иредавати, децу у црквеном нојању обучавати и при св. литурђији за певницом појати, и при одборским седницама иеро водити, Компетовати могу само они, који су Сомборску школу свршили са добрим успехом. Рок траје до 15. августа о. г. Молбенице се шаљу црквено-школском одбору. Из одборске седнице држане 14. јуна у Јабуци 1898. год. Влада, Стојадиновић Светозар Станишић перовођа. предеедник.