Srpski sion

Отр. 100

него да га поштују. Тада јо мученик иреклонио главу сво.ју нод мач, а узбуљени народ испунио је завет светитељев. (Минеј 8. фебр.. ) Такови су кротки, које Спаситељ назива блаженима. (НаставиКе се.)

Тумачење речи и назива, који ее употребљавају у црквеном језику. По МихајЛОВСКОМ „Словару" и другим изворима радио Ст. С. Илкић. (Наставак). Е о с п ц Т е л» н и к х. Воспријечницима се називају обично они верни, који присуствују ири свршавању св. тајне крштења, као јемци за веру онога који се крсти. Воспријемници су дужни поучавати и утврђивати у вери новокрштенога, којега су примили из св. бање. Према томе их Руси са свим правилно називају крстним очевгша односно латерама, а оне, које су они примили при крштењу крсшном дег^ом. Воспријемника има осим тога и нри свршавању св. тајне брака, али се ови обично називају јемцима, сведоцима, а код нас Орба нарочитим народннм именима (кум и стари сват.) Они под строгом одговорношћу јамче за жениха и невесту, да не постоје никакве иреиреке, услед којих они не би могли стуиити у брачну везу и да су иснуњени и очувани сви услови и сви захтеви, који су прописани за брак од стране црквених и грађанских власти. При свршавању тајне брака, но свршеном обручењу, восиријемник мења ирстење на рукама жениха и невесге, а оснм тога у дужност спада восиријемницпма, да — у знак искреног учешћа у радости и тузи брачника, — држе венце над главама њиховим. (Овако би требало да је но пропису, али је код нас ушло у обичај, да се венци стављају на главе аладенцима). Осим наведених случајева има воспријемника и код монаха (калуђера), нри ступању у чин. Значење ових воснријемника је исто, што и оних при крштењу. К о ц ( р к о к л I н VI, је обред, који се свршава нап, дегетом у четрдесети дан носле рођзња, када се матери му наврши време очишћења, и којом приликом долази и она с дететом својим у храм Господњи. КоцЈркоклж!« (уцрковлење) значп увађање у број члапова цркве. Еоцеркоклжи се састоји у следећем: Свештеник узима дете од матере на своје руке и говори речи: Коц«ркок /1а (тс 'а НожТи (име)

}>р. 7.

ко н.ча Отца, н Скша, и скАтдги> Д#х а и у исто време чинп крст с дегетом. Ово обавља свештеник иред вратима црквеним. За тим иде к олгару, алн, не дошавши до њега, зауставља се на средини цркве и изговара ове речи : Енидггх кх до,нх Ткон, ноклонитса ко склто,и8 Ткосл»8 — и понавља оне исте речи, које је иред црквеним вратнма рекао. По томе иде пред царске двери и заставши пред њима говори: иосцјд-к цјјжке косио^тх Т а и онет нонавља речи уцрковлења. После тога, ако је дете мушко вде с њиме у св. олтар, обилазп око нрестола и снустпвши га на подножје престола изговара молитву праведног Симеона: Нћ1Н "к шп$цшши рлвд Т коего кладк1Ко, и т. д. Ако ли је дете женско, онда га доноси само до царских двери и ту чита молитву Симеонову. Тиме се завршује овај обред. На вељу жалост, код нас ретко ко и зна за овај лепи обред. Ваљало би порадити, да се он ионово код нашега народа заведе, јер зна се, да су напш стари за њ знали и вршили га. Ер$ц*к л-кто. Буквалнн смисао овога израза изгубио је данашњим даном своје значење, или је постао сасвим неразумљпв. Израз овај постао је тада, када је у уиотреби била т. ,з. „ручна иасхалија" т. ј. упутство, како се може изнаћи за сваку годину дан у који иада Пасха (Ускрс) и други покрегни празници, а које је (т. ј. упутство) удешено било ирема руци човечјој, тако, да је рука поред неких иравила, која је ваљало заиамтити, сасвим могла заменуги књигу и само један пажљив ноглед на саставке (чланке) прстију довољан је био, да нам рачун добро испадне и да се тражени дан тачно изнађе. С нравом жалити можемо, што је овај вешти начин изналажења Пасхе данашњим даном заборављен, .јер га је књига сасвим истиснула. Помоћу ручне пасхалије, цела година т. ј. сви годишњи празници бпли су у руци онога, који је знао правила исте пасхалије, тако, да је дотични врло лако знао казати дап, у који ће иасти Пасха и остали покретни нразници, који се према њој равнају. Смисао назива „крВц-к л>кто" не одговара дакле данашњим даном својој етимологији. Да би објаснили, шга се разумева под називом ,,кр8ц-к л-кто" морамо напоменути следеће: 1.) Кад би година имала равно 52 сед-

„ОМСКИ СИОН.Ц