Srpski sion

Отр 30.

„ОРНСКИ СИОН".

Б р . 2.

штва у Босни, нашли Смо се побуђени дозполити подизање источно-православне еиархије и митрополије за окружје бањалучко и биха1јко са сједиштем у Бањалуци и дотирање исте из земал>ских средстава, те наредити, да се нова митрополија бањалучко бихаћка образује из сада ностојећих протоирезвитерата бањалучког, котор варошког, дервентског, нрњаворског, босанско-градишког, тешањског, боеанско-костајничког, бихаћког, приједорског, кључког, крупског- босанско-петровачког и старо мајданског (Санскимост) са 134 иарохије, које иетима прииадају. Како смо подизањем ове нове епископије српско-православном народу окружја бањалучког и бихаћког Нашу благонаклоност показали, те ју истоме и будуће хоћемо да показујемо, надамо се Ми, да ће нова енискоиија на славу Бога, на величање цркве, на спас душа и на оплемењење разума и срца пуна благоолова постојати и према евијетлом узору енисконалних цркава старог доба рађати племените плодове светог јевапђеља. За потврду смо Ми ову Нашу царску и краљевску повељу о иодизању својеручно потнисали и дали спровидјети са Нашим државним печатом. Дано у Нашем главном и престолном граду Бечу 2. (14.) дана мјесеца јануара у хиљаду деветстотинитој години. Франц Јосиф с. р.

| СЕТИМО СЕ ШКОЛСКОГ I „ФОНДА СВ. САВЕ"

ЛИСТАК. Белешке из дрквено-школског и просветног живота. У Митрополији Карловачкој. (На дан Св. Еогојављен>а) На сами празник Св. Богојављења, после архијерејске литургије, осветио је воду Његова Светост патријарх српски Георгије, дочим је у очи правнпка Св. Еогојављења, на Крстов Дан, обавио је чин великога водоосвећења у св. саборној цркви Карловачкој архимандрит Крушедолски, г. Анатолије Јанковић.

(Дар Његове Светости) Љегова Светост преубвишени господин патријарх Георгије БранковиА благопзволео је Женској Задрузи Српкиња у Карловци доставити 400 К., да се тим новцем плати годишња станарина за Српско Дечије Забавиште у Карловцима. (Његова Светоот; преузвишени господин иатријарх Георгије благоизволео је иа дап Св. Јована лично честитати крсно име впсокопреосвећеном госи. епископу Бачком Митрофану. (Епархијска Конзисторија Пакрачка) у сједпици својој од 19. децембра 1900. год. именовала је свршенот богослова Пантелејмона Бикицког, са 2. (15.) јануара 1901. г. за сист. капелана у Пакрацу; потврдила је свршеног богослова, Милана ДимиАа, за личног капелана протопрезвитеру и пароху Кприлу Туралу у Новој Градишци са 1. фебруара 1901. г.; разријешила је на молбу архидијецезалне конзисторије о. Герасима Ђукића са 1. фебруара 1901. од службе протоирезвитерског капелана у Воћину и упутила га у његов постриг, у манастир Крушедол, а на његово мјесто именовала је о. Емилпјана Еабића, досадањег личног капелана у Новој Градишци. У Србији (Монашки дом у Београду) По решењу главнога одбора монашког удружења основаће се у Београду моиашки дом са капелом и болницом. Овај дом биће метох свију манастира у Србији и у њсму ће сви калуђери при доласку у Београд одседати и лечити се у случају иотребе. (Београд) По најповијем попису душа, у Ееограду има 34.746 мушкнх и 29.394 женских, а 5000 домова, у којима то становишто живе. За време пописа било је у Београду 1498 странаца, а одсуствовало је 2128 Београђана. (Народна Библиотека) Народна скуиштина усвојила је закон о Народној Бпблиотеци према изменама просветног одбора. Закон почиње важити од 1. јануара 1902. год. (Проолава Св. Саве у Богословији). Као сваке тако н ове године прослава Св. Саве извршиће се у старој богословији у очи Св. Саве на дан 13. о. м. Прослава почиње тачно у 10 часова нре подне са овлм програмом: „Царк> некеснуи'' певају богослови; 2. Освећење водице и резање колача; 3. Величаније Св. Сави, пева богословски хор; 4. „Св. Сава, као проноведник срп. нрав. цркве", говори Добросав М. Ковачевић, проф. 5. Химпа Св. Сави, пева богословски хор. 6. Декламација. 7. „У