Srpski sion

ЧУХ ЈГ. О I \Ј .

Уј VI. ААЧ^АШЛА \ЈЖЛ\Ј М-Л .

Пољске, ПортугалЈ?ке, Аустралије, Сев. Америке, Великобританије, Ирске и Белгије. Десеторица Кардииала су чланови разних монашких радова, од којих један Језуита. Најстарији Кардинал има 89 гогодина, а најмлађи 47 год. Тројида од њих посвећени су у чин још Пијем IX., иремда је за паиовања данашњег папе већ 135 Кардинала помјзло. Осим Кардинала има још 14 патријараха — источног и западног обреда, од којих најглавнрји резидују у Цариграду. Александрији, Јерусалиму, Вавилону и др. Број архиепискона и еппскопа латинског обреда је 725, а источног обреда 49; твтуларних епископа и архиепискоиа је 367; а 17 без дијецезе. Сва римо-католичка та јерархија састоји из 1,225 чланова, од којих је Лав XIII. за 23 године свога понтификатства произвео 234. (Теле$он кроз море). Као што јавља Њујоршки журнал „Е1ес1пса1 Ееу1е\\'" американска „Комианпја телефона и гелеграма задобила је патенте дра Пепина, професора колумбског универзитета. Изналазак Пеиина учиниће могућил телефонирање преко океана и уопће откриће пут телефона' свој свези кроз сву земљу, ма како огроман размак био међу две телефонске постаје. Др. Пепин, као што веле, добиће за свој проналазак око 900.000 круна на једанпут и, осим тога годишњу плату, за све време деловања патента, у изиосу 32.000 Круна. Најглавнији део проналаска састоји се у неким своје врсте иројектираннм индукционим цевима, које ће се имати иоставити у извесиим размацима но трансатланском кабелу. Г. Ј.

Јавна благодарност. Цркв. Одбор Српске Православне Црквене Општине Вел. Сент Миклошке решењем својим од 11 (24-ог) ех 1901 г. ас1 VI. број 29 ех 1901 г. изриче јавну благодарност г. г. Јоци МартиновиЛу председнику црквене општине, што је велики полилеј о свом трошку у износу од 50 круна; Ђоки ЂорђевиЛу I. црквеном тутору, што је Христов гроб о свом трошку у износу од 20 круна, Стевану Нађвинском , што је велико сребрно еван1)ел>е о свом трошку у износу од 15 круна оправити и ишчистити дао односно дали, затим гђи иароховици Лерсиди Лгримовој, што је свилену завесу на царске двери у вредности од 47 круна и напослетку г. Александру ЈанковиЛу трговцу, што је два пукета са вазнама на престол у вредности од 20 круна поклонила односно иоклонио са топлом

жељом, да им милостиви Бог даде сваку ерећу и благослов и да се на њих и други нобожни хришћани и хришћанке угледају. У Вел. Свет, Миклошу, 28/У. 1901. Мирко Стоић Јоца Дабрик II. тутор. иодпредеедник цркв. општине.

ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. Број 568. К. 332. ех. 1901. 50 1-3 С Т Е Ч А Ј исписује се стечај на парохију у Суботској V. разреда са доплатком од 200 К. Ваљано обложене молбенице имају се надлежним иутем најдал.е до 18 јуна(1. Јула) 1901 потписаној конзисторији поднети. Из сједнице Епархијске Конзисторије. У Пакрацу 16/29. Маја 1901. Мирон с. р. Епиекои. К. 314/349 ех 1901. 2—3 47. С Т Е Ч А Ј Ради попуњења ђаконског места у Вел. Кикинди овим се расписује стечај, с пријавни.и роком до 1. (14.). јула 1901. — С тим местом је скопчана годишња нлата од 800 круна и уживање једне сесије и пет ланаца тако зване карактерске земл,е. Из седнице епарх. конзисторије држане у Темишвару 15|28. маја 1901. године. Никаиор епископ. С Т Е Ч А Ј 48 1-з на уиражњено учитељско место вероисп. школе у Липови барањске жупаније. Плата: 680 круна, 5 ланаца ораће земље, (а када се коначно решење донесе о спајању безедечке пгколе са липовском, уживаће учитељ још 2 ланца ораће земље) 4 хвата тврдих дрва, 40 потура од: венчанице, укопа и парастоса 1ксепце. Учитељ ужива стан са 2 патосане собе, две кујне, нодрум, шупа, штала и друге побочне зграде, а уз стан врт од Ј / 3 ланца. Захтева се од изабраног учитеља да буде перовођа. Награда ће бити за исту дужност, како се погоди са општином. Компетовати могу само потпуно оспособљене мушке личности. А изабрани као такав, знаће своју законом прописану дужност у учитељском делокругу.