Srpski sion

е1оа 4

ћице и да су оио, шго су им и њихове маме. Од 1560 дечака њих 264 желе постати војницима. Мстиви, који р^ководе ове будуће хероје јесу ови: „Жеља ми је, да поново освојим Едзас Лотарингију". „Кад чујем звук трубе, срце ми се силно узбуди". „Ја хоћу војник да будем, јер сам храбар, а ие глупав и плашљив." „Мундир је врло диван, пише један - па кад га обучем, ала ће да гледају другарице моје сестре". ГБих 236 мисле о грађењу жељезних путева, о копању тунела; 68 желе постати вештаци и скулптори; 98 — трговци, 93 — лечници, 20 — журналисте, 10 — свештеницп. Само 20 од 1560 желе путовати, (Борба с пијанством у Америци). У најновијем добу појавила се у Америци једна дама, коју зову „Новом Јоваиком Орлеанком". Ова интересантна дама не бори се са Енглезима него — с пијаницама. 0 борби гђе Нешен, како се зове ова дама, јавља руски лист „Нед^ла" ово: Једном прочитају Њујорчааи у новинама, да је известан број жена под вођством г1)е Нешен у граду Топеку, у држави Канзас, провалио у једну од тајних госгионица и поразбијао бураД с пивом — једном речју начинио дар-мар, победоносно машућ' сикирама. Кад оу жене за ту буку на одговор позвали, изговарале су се, да то чине у прилог трезвености. Нсти такви одговори сљедовали су и идућих дана; и у брзо се цела Америка уверила, да гђа Нешен сасвим озбиљно схвата ту ствар. Она је дакле измислила ново средство у борби против пијанства, а што је још чудније, власт одобрава њезнн начин борбе и обећаје, да не ће пречити ратни овај поход на — гостионице. Гђа Нешен правда овако свој поступак: „Ако преставници закона неће да испуњују своје обвезе и штеде пороке, то гра!)ани имају право узети закон у своје руке и поступати онако како треба." Вез по муке сакуиља око себе гђа Нешен жеие, које из дна душе мрзе на пивнице, где мужеви, заборављају иа своје жене, проводе целе вечери. У гомили оружане сикирама, певајући химие, победоносно улазе оне у биртије, те немилице разбијају намештај, посуђе, огледала, бечке с пивом и флаше с ракијом.

Изјава. Високодостојна Епарх. Конзисторија горњо-карловачка 18. јула о. г. бр. Е. К. 1806 /302. ех 1901. наложила ми је, да у „Бранику" и „Српском Сиону" изјавим, да члапак: „Бан Хедервари и Епископ Грујић" у „Бранику" бр. 99. из год. 1900. нијесам писао, нити на његов саетав ма којим на-

чином утјецао и да смисао и тенденцију тога члапка, као свештеник осуђујем. На тај налог изјављујем, да чланак: „Баи Хедерварн и Епископ Грујић" у „Бранику" бр. 99. из год. 1900. нијесам писао као што је то већ сл. уредништво „Браника" 12. (25.) јуна о. г. бр. 69. саопћило; нијесам на његов састав ма којим начииом утјецао и смисао и тенденцију тога чланка, као свештеник осуђујем. У Бунићу, 14 авгусга 1901. Михаило Машић парох.

СЕТИМО СЕ ШКОЛСКОГ „ФОНДА СВ. САВЕ"

Чаковачка иравославна сриска црквеиа оиИича ириложила је у „Фонд Св. Саве и , своту од 40 круна, у име венца на одар блаженоуп. енископу Никанору, преко Управе Српске Манастирске Штампарије/ — Новац је предат благајници иарод. црквених фондова у Ср. Карловцима. Нове књиге. Стари словенски погреб. Написао Др. Милоје Ш. ВасиИ. (Одттамиано из „Бранкова Кола"). 1901. Стр. 26. Књижевне веети. Српска Књишевна Задруга Изишла је 16. св. Забавника, четврта и завршна књига Рата и Мира од Толстога. За мјесец-два изаћи ће и 17. свеска, друга и завршна књига Давида Конерфилда од Ч. Диквнса. Умољавају се задругари да похитају са полагањем претнлате, јер ће цијена овогодишњем Забавнику бити 4 круне само за оне чланове, који положе иретплату до 1. септембра. Доцније ће се Забавник продавати по књижарској цијени. ~ ОПОМЕНА И ПОЗИВ. Пошто многи претплатници овоме листу дугују и стару и нову претплату; то се овим учтиво опомиву и позивају, да изволе што пре своју дугујубу претплату подмирити, акз нису ради, да их судским путем позовемо на испуБеБе своје дужности. АДМИНИСТРЛЦИЈЛ „СРПСКОГ СИОНА".