Srpski sion

О тр . 256.

„СПРСКИ

сжон.

Б р . 16.

пуштати само верни. У том селу нема никакова весеља, — нема ни апотека, ни болнпца, — све болестп лече се молитвом. Лаковернп људи гомилама долазе том новом пророку, а он је већ и у Лондону основао такову сионску цркву, која исто тако силно напредује. — Све то јасно показује, како савремено човештво, поред своје духовне подивљалости, одступпвши од позитивног Хришћанства, тражи себи јасне утехе и помоћи у таковој и сличним шарлатанским сектама. Р. Гр. Читуља. •ј- Јереј Конетантин Милић парох Боровски, члан епархијске скупштине и епархијске конзисторије Пакрачке, чдап жупанијске скупштине жупаније вировитичке и т. д. На Лазареву суботу о. г., у 4. сата ио по дне, испустио је своју добру душу након кратке и тегаке болести парох Боровски Консгантин Милић, у 59. години живота, а 37. свештепиковања свога. Покојник се родио у Воћину 1843. год., где је по свршеним богословским наукама и по руконоложењу отпочео своју свегатенопастирску службу — као капелан. Затим је неколико година службовао у Кућанцима, а по томе од год. 1875. као иарох у Борови, гђе га је и немила смрт снашла и истргла из руку дјеце његове. Покојник је био образован и интелигентан човјек, Као свештеник је био тачан, вриједан и уредан, а као супруг и отац ванредно маран и брижан. За ревно службовање одликован је био црцрвеним појасем, а још од год. 1872. био је чланом епарх. скупштине и конзисторије Пакрачке. Од свјетовних власти био је одликован свуда и биран у разне депутације, а чланом жупанијске скупштине био је још од младости своје. Као гато је био по природи својој тих, миран и свисходљив према свакоме, тако је и био љубљен и погатован од свакога, гато се најбоље видило на погребу његовом, на коме присуствовагае осим 10 свештеника и народа иарохије и околице његове и све чиновништво дијеле околице, међ којима виђесмо и нар. посланика котара његовога. На онијелу у цркви опростио се са покојником комшија, пријатељ и друг његов од младости, г. Платон Соларић парох Катиначки, дирљивим говором.

Покојника оплакује вијерна супруга са шестеро д.јеце, од којих је још двоје неоскрбљених; но он је својом брижношћу и штедљивогаћу свако ио својој могућноети осигурао тако, да ће му дјеца на сва времена благодарна остати. —• Лака му црна земља и к-кчнал п<ШАТћ!

-0ЈЈ.55 РРЗ Д&ОбЈ? .0.0 0Д.Д.Д 0 О^У^ЈЈ 9.9 9 Рб О 0 3 0.9 0 у 0-9 .0 б 0 '

СЕТИМО СЕ ШКОЛСКОГ „ФОНДА СВ. САВЕ" '^^јПГбТУвб <5 б б 6""6(з?у)0 0 0 -бШт* 0 6 0

V. Исказ прилога „Фонду св. Саве." (Наставак.) Уирава маи. Крушенола уносп своте примљене год. 1900. и 1901. и то: г.г. Ј. Вучковић ректор богословије Карловци 2 круне. Јов. -Теремић прота Карловци 2 круне, Св. Теодоровић парох Ечка 2 круне, Јов. Марковић п супруга (апотекар) Тител 8 крупа. Београдска општина у помен краљу Милану по предс. Ант. Пантовићу 100 круна. Ант. Пантовпћ предс. беогр. оиштпне 10 круна. Манојло Д. Клидис трговац Београд 20 круна. Алекса Н. Крсмановић трговац Београд 20 круна. Удружење опште посачко, Београд по нредседнику Миливсју Миљковићу 10 круна. Димптрије С. Калајџић пред. опћпие Смедерева 20 круна. Атанасије А. Штрбић адвокат Смедерево 20 К. Милутпн М. Петровић Смедерево 20 круна. Сима Крајновић фијакериста, Београд 3 круне. Витешко друштво „Душан Силни" 40 круна. Општина града Нпша у Србијп по председнпку Вићентију Бошковпћу 120 круна. Н. Радовановић из Чачка у Србији 6 круна. Ис. Радовановић у име општине Краљево 6 крува и у име своје 4 круне. Учитељско удружење у кр. Србијп преко изасланика С. У. ЗЗорђевића 6 круна. Н. Н. из Београда 20 К., Никола М. Трифуновић парох Ееоград 5 К., Ранко Лукић из Ееограда 1 К., Коста Скендеровић из Београда 10 К. Пзасланици среза Нишког по Ђ. Раденковићу 20 Круна. Ђорђе Михајловић у име Македонаца и Старосрбијаиаца 10 К, В. Мауровић и Иавловић пз Београда V, имперпјала у злату. Одбор госпођа друштва „Кнегиње Љубице из Београда 10 динара у сребру. Еснаф механско кафанскп пз Београда 10 динара у сребру. Алекса Андрејевић трговац 10 дин. у сребру. Атанасије М. Поповић проф. из Београда 10 дин. у сребру. Др. Доброслав Кнез Милојковић из Београда 20 динара у сребру. Општина Врањска у Србији 20 дин. у сребру.