Srpski sion

Н р . 16

Јавна благодарноет. У славу Божију, а за усиомену своје рано преминуле миле сестре Јелене баронице Рајачићбриљски, ноклонише светој срн. прав. цркви нашој Пресветле Госпођице баронице Зора и Олга Рајачић-брињски и Марта удата Пауновићка; у грчком стилу дивно израђено, златом и сребром богато украшено небо, ираво ремек дело руку човечијих у вредности од 5 000 круна; на чему им се од етране сри. прав. цркв. школске оиштнне чаковачке најтоплија благодарност изриче. Бог им дао среће и здравља, а мајци им радости, која их је тако пуне илеменитих осећаја, за мило нам Срнство и лепо нам православље наше. однеговало. Живеле! У Чакову 10/2 априла 1902. год. У име црквено школске општине: Радивој Петровић Владан Шандровић перовоћа председвик Милош Милошев парох Књижевни оглаеи.

*Г АПОСТОЛИ "Ш ПРАЗНИЧНИ И НЕДЕЉНИ, КОЈИ СЕ ЧИТАЈУ ПРЕКО ЦЕЛЕ ГОДИНЕ ПРИРЕДИ0 прота Ваоа НиколајевиЉ парох Ирилки С БЛАГ0СЛ0В0М Његове Светосги, иреуавишеног Господииа Георгија, иатријарха сриског. Овако се зове књига, која је овај свет угледала. Приређивач ове књиге за његових 35 година службовања оназио је, како ученици основних школа наших, читајући апостол, често стану жа где и почивку начине, а тим смнсао посланпце кваре; код некпх сдушао је, како и сам наслов апостола не говоре како треба, н. пр. чптају: „сокорно« посланТе иншк/и": место: „сокорнаги' посианТА икижлк/л"; код неких опет впдео је, да деца не могу напамет да нзговоре проквмен апостола, те пли не говоре ништа, ила говоре само : Г И д8^окн ткопрокТлинх гласх к : који буде, а остало испусте. Најносле сазнао је, да многа наша школска деца незнају да читају црквено-славенскп, или ако н чптају, они изговарају којекако и наопачке, те место деннца говоре десница н т. д.

За олакшати ученицпма све изложене потешкоће приређивач је овај апостол лепо распоредио ; ставио је код сваког аиостола цео наслов: И дВрки твопрокТ /ИЖк глас н. пр. 8, и сав прокимен. Затим је додао цео наслов апостола: Ко Галатом и т. д., а апостол је свакп поделио на статнје и навео где ученик има статн, да не би смисао посла нице кварио; а поврх свега тога, пошто пма наших школа, — особито у комуналним, где су деца наша у мањпни, а учитељ римокатолик, — у којима деца наша не уче црквено-славенеко читање, ставио је приређивач нуз сваки апостол и текст истога кирилским грађанским словима штампан тако, да ће одсад сваки ученик, па и онај пз првог н другог разреда моћп читатн апостол без погрешно. Овако уређени апостол, који је и благословом Његове Светости штампан, уверени смо да ће добро доћи свакој нашој цркви п школи. Оној првој н зато. што од сад неће моратп набављатп апостол по скупу цену од 15—16 фор., који деца брзо раскупусе, но ће за врло јефтину цену добити врло укусно израђенп апостол, који је штампан леним и крупним словима, на врло фаној, доброј и пстрајној артији, а продаје се по врло умерену цену зато, да га свака црква по 2—3 примерка за своју децу набавитп може. Цена брошпраном — Г50 К везаном— — — — 2 00 " у сафијану 2-50 „ За Србију броширано — — 2 Дпнара. У П Р А В А Српеке Манаетиреке Штампарије. ЗВАНИЧНИ ОГЛАСИ. Бр. К. 714/93 ех 1902. 28 2 — 3 СТЕЧА Ј. Раснисује се стечај на једно упражњено свештеничко место у Суботици 1. евентуално 3. разреда. — На месту што ће га заузети иза брани свешгеник, налази се за сада и лични номоћник с којим ће се поступити према §-у 20. 1. Б. прев. кр. рескрипта од 10. августа 1868 године. Рок прнјави је шест недеља од првог уврштсња овога стечаја у „Српском Сиону." Молбенице се имају слати нутем надлежне власти потгшсаној конзисторији. Из седнице епарх. конзисторије бачке, држане у Новом Саду 4/17. Априла ј902. године. Председништво.