Srpski sion

С тр . 694.

СРПСКИ СИОН

Скупштина сазивала, а није се сазивала за то, што нити је Административни одбор држао за потребно, нити је Саб. Одбор зактевао да се сазива, па ни сами скупштинари. А биће по свој прилици зато, што је С. Одбор по дужности својој израдио био нацрт автономног Устава, који је год. 1902. Сабору на претрес поднео. и кога је чстина тога заседања свога у претрес и узео, али га доврши ти иије могао, — те је тако остало све по старом. Године 1897. сазвани срп. нар. цркв. Сабор, као што је познато, није се хтео ни у какав рад упуштати, због чега је од Нзегова ц. и Ап. кр. Величанотва на неизвестно време одгођен, који се после тога није никада ни састао. И тек овај најновији, тако звани: „МаЈСки Сабор" од год. 1902. дошао ]е у тај сретни положај, да је у седници својој од 5. Јула донети могао одлуку по предлогу изаслатог одбора 15. торице, којом су неке нејасне околности протумачене и односно неки чланци привр. те Уредбе о уређењу епархија допуњени, али која се није могла ни смела пре највише потврде извршити, и ако је Саб. Одбор извршење те одлуке Наредбама својим налагао и пожуривао, због чега је како епарх. Адм. одбор тако и Председник Му, са Саб. Одбором у такав сукоб дошао, да се напослетку морала и државна власт умешати, и која је у тој ствари донешени закл>учак Саб. Одбора од 27. Јуна 1903. бр. 1371. одлуком својом од 14. септембра 1903. бр. 3027. М. Е. II. уништила, и Адм. одбору за право дала. Сад пак како је Његово ц, и Ап. кр. Величанство превишњим решењем својим од 7. Септ. 1903. у речи стојећу одлуку срп. нар. цркв. Сабора од 5. (18) Јула 1902. год. бр. 6. у целости најмилости вије потврдити благоизволело, и пошто је иста одлука дописом високосл. Саб. Одбора од 26. Септ. (9. Окт.) 1903 бр. 2029. епарх. Админ. одбору ради публикације достављена; то је епарх. Адм. одбор у седници својој од 20. Окт. (2. Нов.) 1903. бр. 1477/848. решио, да се епарх.

Скупштина на данашњи дан 25. Нов. (8. Децем.) 1903. овамо у Карловце сазове, услед чега су како вирилни чланови, тако и прошле 1902. Дец. 1. и 2. изабрани скупштинари засебнимпозивницама и позвани. О раду појединих одсека епархијске управе извештаји, положени су на стол Скупштине као и неки предлозн ради надлежнога решења, што се у дневноме реду налазе. Изложивши тако у кратким потезима постанак и неку малу историју наших епарх. Скупштина, дозволите Ми Господо Заступници, да вас на крају свога говора, као духовни старешина и природни Председник ове Скупштине поздравим све без разлике и свакога појединце искреном добродошлицом, у том уверењу и очекивању, да ћете познавајући свој делокруг и положај, као и околности и прилике у којима се налазимо, и хтети и знати предстојећи нам посао, хладнокрвно, озбиљно, размишљено и достојанствено, а све у корист свете нам православне цркве и милог народа српског, на опште задовољство решитн и обавити. Поздрављајући вас још једанпут ве лештована Господо Скупштинари проглагпујем Седницу за отворену.

Радосна појава. Д. Р. ' Последња архидијецезална еиархијска скупштина, одржана 25. о. м. у Карловцима, поред свију оних немилих и одвратних нојава, што се на њој одиграше, које и онет „свету на вицику" показаше опу стару срнску неслогу која нас од Косова прати и која нам је Косово створила, и да Србину нико не може такав бити непријатељ, као што уме Србин Србину бити кад дође до заваде међу њима ; ноказа и једпу светлу појаву, која мора обрадовати сваког родољубивог Србина. Позната је нашем свету истина, да норед свију наших незгода и незгоднмх нрилика и нашег тешког положају у сваком