Srpski sion

СРНСКИ

сион

С тр . 335.

ција лакључцима, које ће збор целокупног евештенетва митронолије карловачке усвојити, а не сумњамо, да ће и ове донуне у онаквом виду, како сам их предложио на вуковарском свештеничком збору постати закључци збора свег нашег свештенства. Осек. Александар Ж-ивановић.

Протоколон* Приопштио Д. Р. (Наставак.) 1752. Ф е р в а р а. 3. Викентију архимандриту шигаатовачкому нарежденому чрез всја монастири Фрушкогорскија проити, напвсата в' 9 пунктах нотација означена под •). Ј. изручена и дата бист, а т. ј что он у свакому монастиру именем них вскпр заказивати и наручивати има. Тогож. Иеиитание и суд мећју попом Нико лом ТриФоновићем парохом добриначким и до бриначке цркве епитропа Јоана Давидовића такоћер и Омербаше Турчина из Бјелиграда Тамо и 2 меморијала против попа Николаа дато један от Турчина а други от епитропа Дави довића. 12. Протопопи земунскому кир Василију Осто ићу, на његов под 3. Фев. из Земуна них вскпр учинени и послати реиорт, означени словом *| К. отговорено: да Г. обристлајтенанту хоћемо писмом ирепоручити, что бо они сироту, оставшу от покојнаго ЈосиФа земунца, т. ј. дјете Јосифово и туторе негове рукодержали, и недопустили би Таборовићу корнету сурлучкому, 300 Фор. детиних от тутора узети, но тутори дјетету да дочувајут. Тогож. Писато и препоручено Г. обристлајтенанту Секули за дјете Јисима преставлшаго се, таквим образом, како више протопопје изјавлено. Тогож. Експедирато и послато у сву епархију сремску поучителное гшсание, у сваки протопониат особно, у монастире Фрушкогореке, и такођер у доминиум далски, да се по свих церквах христианом публицира и наука дадет, како свјатују 40-цу препроводити. * У поседаем је броју погрешно стављено: Протоколан, у меето: Протокодон.

20. Писата заповјед Г. арх. хоновском, да дмитровачкаго капрала Марка сремца, претендирајушча оних 30 Фор. за љекакову 1000 шиндре дугачке, ашче истипо јему должни јесу, наплатет, или что на сие отговорити имаду, да отпишут. IV том истом писму арх. ириказато бист, да иришкаго пароха попа Ивана остави у миру, за куплени виноград на монастирском грунту, да он поп Иван свободно тај виноград уживати може. 21. Ексарх ЈеФрем поставлен у арест, а за узрок тај, что тајним начином, да незна Г. Архиепископ писал њекаја писаниа у епархију костајничку, в коем јурамент свој Г. Архиепиекопу от јего ЈеФрема дати, јест учинил иреетупити, и невјеран у том показао се, ипак освобожден ареста Марта 2. 23. Арх. хоповски Г. Захарија, јегаче с 2 калугера хоновска а имена паместнака ТеоФана и Антониа јеромонаха приде на суд, и првјејше за иретензију Марка каплара отговорише, јако он Марко неистино на них тужбу предложил, и они нему да њесу дужни ничто, ва саочение Марку сказаше, и он јешче каилар на једно свидјетелетво отзвасе. тако и ми иресудихом и арх. с прочи калугери саизвољели и престали, ашче оно свидјетелство јешче каплар иокажет, да таки без ''ваке ексзекуцие имаду нлатити јему 30 Фор. А за виноград, коего поп Иван купил, дадоше отвјет, да никако нему попу Ивану онога винограда кунити недопустјат, но 40 ®ор. хоћеју они нему возвратити колико је он за виноград епитропом иришке цркве дал, а то за узрок тај: једно что тај виноград и најпервјеје монастирски бил, а друго за то, зашчо поп Иван са свнови своими, и без оваго винограда у монастирском гају и шуми тгцчету чинил, а кад би тамо виноград имјел, тако и вишу би јегаче тшчету монастир терпјел. Сице и попу Ивану отказато да више на тај виноград уздати се неможет, но примив своих 40 ®ор. натраг да буде контент, зачто монастиру у том силу чинити не можемо. 24. Писах от Г. Арх. 3 писанија и почтеју отправлена, а т. ј. једино Г. Архијереју славонијском, друго Г. Синесију Архијереју арадскому, а третие отцу ексарху Арсенију у Беч. 26. Николај проигумен хоновски милостиво от них вскир. отпушчен бист поћи на свој постриг т. ј. Хопово и днешни ден из Карловаца с арх. Г. Захариеју у монастир отидоша. Тогож. На заповјед них вскпр. идох у село