Srpski sion

Стр. 250.

СРПСКИ СИОН

Б р . 9.

Као коордвнована звања, имају опћинска поглаиарства са парохијилним звањима међусобно опћити посредством „дописа" и „замолница", начином уљудним и долику.јућим угледу јавнога уреда. Бе може дакле у међусобном опћењу тих звања бити места „налозима" и „претњама", јер се таковим послужити могу тек иретностављене власти према себи потчињеним. Ако је предмет ирешан, или треба ли у ксм предмету решење до одређеног рока, имаУ.е се у дотичиој замолаици — начином цристојаим координованим уредима — наиоменути свагда разлог нрешности, односно преклузивни рок. У осталом разумева се само по себи, да се службене пошиљке на парохијална звања огправљати имају свагда за времена и у затвкреним ковертима, а и да се — и у слјчајевима особито силним — потребни службени обавештаји потражити имају свагда начином уљудним.

Извештај седвице архидијецезалне конзисторије држане под председништвом Његове Светости, нреузвишеног Господина срп. Патријарха Георгија у Карловцима дана 22. марта (4IV.) 1905. год. Узет је на зиање Његове Светоети извештај, да је на основу оставке јереју Деспоту Квргићу из Карловаца, одређеноме за личног помоћника пароху С. М. у Б. дао отпуст из архидијецезе, пошто је нретходно примљен у клир пакрачке дијецезе. — Узет је на знање извештај Његове Св. даје преосвећени Господин Митрофан Епископ бачки свр. богослова М. Б. из И. одређеног за адм. парох. у Е. 5Ј18. марта за ђакона, а б| 19. марта за презвитера рукоположио. — На молбу високог кр, уг. министарства богочасти и јавне наставе у Будимпешти опоменута су сва подручна парох. звања — цркв. опћине, да је код признатих вероисповести међусобна коресподенција цркв. звања (у свима јерарх. степенима) само у верским, матичнпм (венчаним, рођеним и умрлим), школским и другим званичним стварима и она коресподенција (обична не препоручена писма, дописнице и пакети са писмима) просто од поштарине, која је унућена оним властима, зваљпма, којп су безусловно опроштени од поштарине. — Узет је на знање извештај управе ман. Бешенова, да је тамошњи јеромонах о. Ј. Ћ. наводно отишао унијатском владпци да се поунијати, као и извештај конз. подбележника, да је президпјалним путем умољена

жуп. област у Б. да истог јером. брахијално натраг у манастир дотера, те у вези с тим високој кр. земаљ. влади послати један примерак монашких правила. — Узето је на знање но високој кр. земаљ. влади достављено очитовање бискудског дух. суда у Ђ. у предмету притужбе Ж. Ф. из Ж. против уиравитеља жупе Ф. Т. у Д. због против законитог крштења једног православ. детета, непристојног назива иравосл. крштења п омаловажавања правосл. вере, по којом очитовању поменути дух. суд на основу поведене истраге не налази горе реченог управитеља жупе кривим. — МЦСавет је одбио уток јер. Ј. М. пароха у Ч. уложен против одлуке арх. конзисторије, којом због казне му ради занемарења парох. дужности није припуштен избору пароха у Т. — МЦСавет одбио је уток јер. Г. В. пароха у Б. уложен против овоконз. одлуке, којом је одржано у крености пређашње конз. решење, којим је утецитељу подељен укор и којим је због кривог и неоснованог тумачења решења својих претпостављених власти, као и због дрског и увредљивог тона и начина писања према истшш осуђен на глобу од 100 К. с изменом, да се глоба ова смањује на 50 К. те је исти јер. позван, да у року од 14 дана иод нретњом закон. цоследица овој конз. плати. СО. извештава, да је свештен. удовој Ани јереја Н. К. пароха у течај ставио мировину од 400 К., но како је иста удова преминула, позвано је парох. звање у П., да овој конз. поднесе њен смртни лист. — Пошто је кр. кот. област у М. 4 пута, а кр. жуп. област у В, 3 пут без успеха молила парох. звање у ман. К. да изда крсни лист Т. И., то је на молбу исте жуп. области президијално наложено истом порох. звању, да у року од 8 дана горњи крсни лист изда и конзисторији извештај поднесе. што ни данас учинило неје, с тога је на поновну молбу исте жуп. области најстрожије наложено парох. звању под претњом суспензије настојатеља, да у року од 24 сата горњи лист изда с извпном овој конз. зашто до сад није толиким молбама и овоконз. налозима удовољило ? — Узет је на знање извештај архид. адм. одбора, да је парохија у Ч. повишена у V. плаћевни разред. — Мишљење овоконз. члана протопрезв. Ј. В. поводом дописа високе кр. земаљ. владе у ствари израде плана за православиу верозаконску обуку у нижпм пучким школама у Хрв. и Слав. издато је Њег. Св. преузвишеном Господину Георгију срп. Патријарху, да изволи ступити у споразум са осталом преосвећеном Господом Епископима на територији Хрв. и Слав. и нужна разположења у том погледу учини.